diumenge, 14 de juny del 2009

Avui últim dia per decidir quin projecte és el guanyador de la nova plaça del doctor Guardiet

Durant tot aquesta setmana els rubinencs majors de 16 anys han pogut escollir entre un dels tres projectes proposats per l'Ajuntament per definir la nova plaça del doctor Guardiet. Durant la setmana, s'ha pogut votar a l'OAC Centre i a l'OAC Les Torres, i durant aquest cap de setmana hem pogut votar a la mateixa plaça, on s'ha col·locat una carpa amb una exposició sobre la història de la plaça i amb els tres projectes: Aljub, Nucli Rubeo i Estrats-Estrets. Avui es tanca el període de votacions a les 18.30h. A les 19h es procedirà a fer el recompte. Serà interessant veure quina ha estat la participació i sobretot quin ha estat el projecte guanyador. Cadascun té els seus pros i contres, però ha estat evident que el jurat/Ajuntament ha promogut més un dels tres: l'Aljub. Només calia llegir-se les valoracions del jurat per veure que es preferia aquest projecte per ser més de plaça dura uniforme, molt més fàcil per fer-hi qualsevol tipus d'activitats. Els altres dos projectes són més de plaça amb arbres, jocs infantils i delimitació d'àrees. Pel que es comenta entre els visitants, aquests dos agraden més, però caldrà veure els resultats finals. Potser la repartició de vots entre aquests dos projectes podrien fer guanyador l'Aljub.
Aquest projecte de remodelació de plaça del doctor Guardiet ha rebut una forta oposició dels partits polítics de la ciutat, però també ha comptat amb el suport de forces rubinencs. Caldrà veure ara si la gent ha optat per acostar-se i decidir el futur d'aquesta plaça tant important per la ciutat. Alguns dels que ho han fet també s'han queixat de no poder votar per cap dels tres projectes, és a dir, en blanc. Avui sortirem de dubtes, després d'un cap de setmana festiu al voltant d'aquesta exposició. El futur de la plaça.. al 2011, això si, sense aparcament soterrat, una de les majors batalles que s'han perdut amb la nova plaça, en teoria, per motius tècnics i econòmics.
Algunes fotos són cedides per en Joan, un lector de "La petjada", moltes gràcies!

4 comentaris:

Jo@net ha dit...

Hi havia un dels plafons a la exposició a la Plaça del Doctor Guardiet, justament el que tancava el repàs a la història de la plaça, on hi havia unes paraules on es reforçava el caràcter emblemàtic d'aquest espai i bastants adjectius més fent èmfasi de la implicació emocional que la plaça representa per molts rubinencs. De les paraules exactes no m'enrecordo, però si del sentit de l'enunciat.

Després de llegir aquest últim plafó, vaig anar a veure els tres projectes finalistes, aquells que un grup de tècnics de l'Ajuntament han triat dintre de tots aquells que es van presentar a concurs. Jo no sé, aquest grup de tècnics com de representatius son de la ciutadania de Rubí, però ells son els que han filtrat d'entre tots els projectes presentats, aquells tres més "convenients". Em fa molta pudor que aquesta conveniència s'ha fet més d'acord a temes polítics i estrictament tècnics que no pas pensant en la ciutadania i la importància que representa aquesta plaça. Els temes polítics i tècnics, penso, deuen estar relacionats amb buscar la màxima simplicitat en la execució, que representi el mínim cost i que pugui ser acabada abans d'acabar el mandat i ser aquesta remodelació, abanderada pel grup de govern com a fita assolida per encarar les properes eleccions a l'Ajuntament.

Jo vaig assistir als tallers, els dos, que es van fer, i allí, ben aviat es va veure un "divorci" entre el que la ciutadania volia i el se'ns "deixava" fer. Alli van sortir temes com l'aprofitament del subsòl per poder fer un aparcament, o bé un auditori, enllaçar aquesta plaça i la plaça Catalunya i en tot cas, poder fer un aparcament fins i tot més gran, tallar el trànsit en aquell tram de Maximí Fornés i fer un veritable centre de vianants com, sense tantes dificultats, altres poblacions del voltant ja disfruten, etc, etc... Els segon dia, força gent va abandonar els tallers per sentir-se "estafats". Les idees que es van dir, no semblaven descabellades, però de seguida es va vetar seguir parlant d'aquests temes. Van ser uns tallers "encorsetats" i totalment dirigits, on va quedar clar que la remodelació s'havia de fer dintre d'aquest mandat, fos com fos i anar més enllà en la magnitud del projecte, suposaria que això no fos possible. Per tant, se'ns va tapar la boca i se'ns va obligar a "tragar" amb els límits imposats. El clamor general era que calia, si més no, estudiar les alternatives i al final tenir una plaça que realment contentés a tothom, encara que el projecte s'hagués de fer a més llarg termini si, financerament, ara no fos viable, però que qualsevol nyap que es volgués fer ara, suposaria una remodelació en no gaire anys més i al final, el cost total seria encara mes gran.

Doncs ací tenim els tres projectes que ens han imposat. I ara només se'ns deixava votar per algún d'aquells tres. En cap moment es podia votar estar en desacord amb els tres projectes o la possibilitat d'un vot en blanc, com tot procés democràtic de votació exigeix. Jo, no he votat per estar en desacord amb els tres projectes, però això, malauradament, no consta enlloc. És més, per tal de poder dir que ha estat un procés "participatiu", s'ha hagut de muntar, en un any on cal estrenye's el cinturó, un festival a la plaça amb una xocolatada popular per tal d'atraure ciutadans perque vagin a votar. Es clar, molts hauran votat sense estar al cas de com ha anat realment tot el procés i amb desconeixement de totes les alternatives que els que tenim implicacio emocional amb la plaça i/o vam participar en els tallers vam treure a la llum i que els haurien fet veure la llum amb noves possibilitats de la reforma i no els tres projectes "encorsetats". Si no n'ets conscient que hi ha altres possibilitats, i et fan pensar que només es pot fer un dels tres projectes, evidentment, votaras per un d'ells. I algun dia, la història de Rubí dirà que a l'any 2009 es va fer un procés participatiu democràtic on la ciutadania va votar (l'enèssim) projecte de remodelació de la plaça del doctor Guardiet i va ser un èxit, doncs es va fer el que la ciutadania volia. Quins collons!

Anònim ha dit...

Bueno he hagut de trucar a l'ajuntament, de l'ajuntament, ningú ho sabia...o no ho volia dir...però finalment Proursa m'ha donat la informació, and the winner is....NUCLI RUBEO. La veritat que dintre de lo pitjor ha estat el projecte més encertat, els rubinencs voliem un plaça lo més verda possible i dels tres projectes aquest era el més encertat, el que l'ajuntament volia era el que menys en tenia. Així que felicitar a tota la gent que va anar a votar i elegir el projecte més desitjat...dintre dels tres clar...

Anònim ha dit...

alguien sabe que ha pasado con la web de la guia de rubi? era el unico sitio que nos quedaba donde expresarnos y ahora ya ni eso.
digo el ultimo porque la petjada desde hace algun tiempo se ha pasado al lado oscuro.

La petjada ha dit...

al lado oscuro? NUNCA* he suprimido ningún mensaje, venga del lado que venga, del partido q sea, de la opinión q sea...

Si te lees los posts verás que es así y de echo es lo que a mi me gusta. Yo planteo temas, dudas, prblemas.. y me gusta que la gente comente acerca de ellos. Te puedo asegurar que no soy de ningún partido político y te puedo asegurar que por tener este blog también he perdido algunas oportunidades, en esta ciudad pero me gusta hacer este bloc y mientras reciba tantas visitas y cuente con el apoyo de muchos rubinenses lo seguiré haciendo... para tratar temas de cualquier calibre..

*Solo una vez eliminé un mensaje... y porque era insultante y decía cosas sobre terceras personas que no creo que se deban decir de forma anónima y por internet, eran acusaciones muy graves.