Fa unes semanes l'ambientòleg i membre del Centre d'Estudis i Protecció de la Natura (CEPNA) Jordi Simó alertava públicament d'uns vessaments d'aigües residuals al rierol de Can Xercavins. Uns dies després, l'Ajuntament i l'empresa Sorea van arreglar els dos embussaments del rierol, actuació que uns dies més tard va necessitar tornar-se a fer ja que un dels dos vessaments s'havia tornat a obrir. Avui, 13 entitats han signat un manifest conjunt per aturar la contaminació i degradació ambiental del rierol de Xercavins. Posteriorment, s'hi ha afegit també el Grup Fotogràfic El Gra.
L'origen d'aquest problema és el col·lector que rep les aigües de les urbanitzacions del sector nord-occidental de Rubí. Segons sembla, aquest és insuficient per rebre totes les aigües residuals i pluvials que alliberen les urbanitzacions, produïnt fuites que afecten al rierol de Can Xercavins. El manifest declara que el col·lector no disposa de cap mena de conservació ni manteniment, tasca que hauria de realitzar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
El col·lector circula de forma paral·lela al rierol de Xercanvis, el qual està patint reiterats episodis de contaminació i degradació ambiental. Per això, els signants denuncien la contaminació d'un dels indrets de la ciutat amb un valor interès ecològic, social, cultural i educatiu de la ciutat. A més, denuncien una possible contaminació de l'aqüífer i dels perjudicis que els veïns de la Plana del Castell estan tenint.
Per això, les 14 entitats demanen a l'ACA i a l'Ajuntament que substitueixin parcial o totalment el col·lector, amb un de nou que passi per fora de la llera i els marges del rierol i que sigui capaç d'absorbir les aigües de Castellnou-Can Mir i Sant Muç-Can Bosch. A més, demanen que es restauri la zona un cop s'hagin finalitzat les obres i que es millori paisatgísticament el tram final del rierol, a la zona del Vapor Nou, entre d'altres reivindicacions. Aquest mateix document insta a l'ACA a pressupostar aquesta obra pel 2010 i demana a l'Ajuntament la creació d'una comissió que vetlli pel bon compliment d'aquestes actuacions.
El manifest ha estat signat pel Centre Excursionista de Rubí, El Centre d'Estudis i Protecció de la Natura, l'Escola de Sardanes Flor de Neu, el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, l'Associació d'Amics de l'Astronomia, la Unió de Radioafeccionats de Rubí, l'AV Plana del Castell, Molí 21, el Centre d'Esplai l'Eixam, l'Agrupament Escolta Guspira, l'Agrupament Escolta Albada, els Diables de Rubí, el Grup Fotogràfic El Gra i l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura.
D'altra banda, l'Ajuntament de Rubí va respondre la setmana passada a la denúncia pública de Jordi Simó a través del regidor de Medi Ambient, Manuel Velasco, qui va explicar a Ràdio Rubí que l'Ajuntament i Sorea estaven treballant en la solució del problema, recordant que era l'Agència Catalana de l'Aigua qui havia de arreglar el col·lector origen de la problemàtica. També va lamentar que l'ambientòleg utilitzés els mitjans per denunciar aquest problema en lloc de comunicar-los a l'Ajuntament directament.
Així doncs, esperem que s'arribi a una solució de forma ràpida per evitar que les conseqüències mediambientals que pugui patir el rierol sigui la menor possible, tot i que el dany ocasionat fins ara ja és irreparable. Cal tenir en compte, a més, que aquesta és una zona habitual i molt propera on fer excursions entre els rubinencs, fet que fa que el rierol sigui conegut per molts ciutadans.
Nota: Fotografies cedides per Jordi Simó.
3 comentaris:
que asco!!! pero madre mia! q alguien haga algo! seguro q ay muchos moskitos y muchos bichitos allí! q asco! muy bien esto del manifiesto.. porke no propone alguien hacer un manifiesto para cambiar de alcaldesa? seguro ke mas de uno lo votaba!
Per aquest motiu deu fer dies que no es veuen ni ànecs ni altres animals per la riera, no tenen ni un pèl de tontos
El que fa més gràcia és que el polític de l'ajuntament lamenti més si surt el problema a la premsa que el problema en sí mateix. Fàstic que fan...
Publica un comentari a l'entrada