Durant els mesos de maig, juny i juliol uns nois i noies (segons l'Ajuntament eren educadors ambientals malgrat que la gran majoria no ho era) han visitat els domicilis de Rubí. En aquestes visites s'han repartit tres bosses de ràfia per a separar els residus. A més, s'ha fet una enquesta als rubinencs que ha donat a conèixer que els rubinencs estan satisfets amb la implantació del cinquè contenidor, el groc. Van ser uns quants els rubinencs que es van manifestar contraris a la retirada del model Residu Mínim, un model ambientalment millor i que permetia recuperar els residus mal separats pels ciutadans. Eren ja pocs els municipis que seguien aquest model i al final Rubí també va caure d'aquesta llista.
La implantació del contenidor groc (plàstics i envasos) havia estat demanada per alguns rubinencs, segurament acostumats a veure'l en municipis com Barcelona, Sabadell o darrerament Sant Cugat. Doncs bé, segons sembla, i a falta de dades oficials, els rubinencs estan utilitzant aquest contenidor i per això l'Ajuntament ja s'està pensant canviar alguns contenidors de resta pel groc ja que alguns estan desbordats. Tot i això, les dades de l'enquesta demostren encara que només un 57% dels rubinencs fan una separació de residus adient. Caldrà treballar en ampliar aquesta quota, i, també cal ser realista. Hi ha gent que diu que separa i que després per mandra no ho fa. Tanmateix, em surgeix una pregunta en tot aquest debat: ara mateix la fracció resta s'envia directament a l'abocador o encara s'està utilitzant la planta de triatge? Què hi fan ara mateix a la planta? Esperem respostes!
14 comentaris:
1.- Impossible que un 57 % fagi correcte el reciclatge.
2.- Els residus van a una planta de triatge d'un altre municipi.
3.- Si fas bé el reciclatge, la bossa que surt de Rebuig és mínima. La bossa més important és la de Envasos.
Coincideixo amb el punt 3 del darrer comentari. Jo pràcticament no faig servir el contenidor de Rebuig. El què més es genera són Envasos.
Jo també estic d'acord amb el punt 3. Aprofito per suggerir que, en la meva opinió, cal informar i fer pedagogia continuada sobre el tema. Corren rumors (que no sé com qualificar) de que hi ha llocs a on el que es posa al contenidor groc acaba a la incineradora... Em sembla que explicar més a on van a parar els envasos i en què es transformen un cop reciclats potser fomentaria el interés i la pràctica del reciclatge.
A La Petjada: ara entenc que els blogs dels regidors de Rubí et tinguin linkat: per la propaganda que fas a l'ajuntament, ja els hi val!
No seria millor que el nom d'aquest blog fos La Petjada de l'Ajuntament de Rubí?
a l'últim anònim. M'alegro que entris al bloc però potser hauries de llegir una mica millor el que escric: basant-me en dades de l'Ajuntament he fet aquest article però donant punts d'opinió i fent-me algunes preguntes que cap regidor ni ningú ha donat resposta encara:
- Durant els mesos de maig, juny i juliol uns nois i noies (segons l'Ajuntament eren educadors ambientals malgrat que la gran majoria no ho era)
- Van ser uns quants els rubinencs que es van manifestar contraris a la retirada del model Residu Mínim, un model ambientalment millor i que permetia recuperar els residus mal separats pels ciutadans.
- només un 57% dels rubinencs fan una separació de residus adient.
- ara mateix la fracció resta s'envia directament a l'abocador o encara s'està utilitzant la planta de triatge? Què hi fan ara mateix a la planta?
Jo crec que l'Ajuntament mai hauria escrit un article així. Tanmateix, no sempre s'ha de fer crítica barata, s'ha de criticar a partir de motius oi? Doncs espero que a partir d'ara no veguis el bloc com si fos escrit per un regidor perquè no és el cas.
Enquestes i enquestadors.
El primer comentari es replanteja la participació que surt de les enquestes. L'ajuntament té dades que ens poden informar d'aquestes dades de forma indirecta, i és la quantitat de brossa seleccionada i quin percentatge representa. Al model residu mínim quan es planteja bé i s'aplica com cal s'aconsegueixen percentatges de reciclatge elevadíssims (més del 80%). Si a Rubí no ha funcionat és perquè no es feia prou educació ambiental i també hi ha motius com ara la limitació de reciclatge de la planta de triatge -quan recollien tantes tones, deixaven d'intentar aprofitar-ne més! perquè el conveni els ho manava!-.
Però no es tracta tan sols de reciclar més sinó que és molt important generar menys residus: no pas en matèria orgànica que sembla una fracció que no està inflada, sinó a la fracció d'envasos. Si es compra menys productes envasats, i envasos retornables -a Rubí encara és possible això!-, es pot generar ben poca fracció d'envasos. I el motiu no és només que sigui la fracció d'envasos lleugers la més cara de gestionar, sinó que és també la que té un reciclatge limitat: així com amb el paper es fa paper reciclat, i com amb el vidre es fa vidre reciclat, els plàstics dels nostres envasos tenen limitacions per provenir del reciclatge i acaben a usos secundaris: mobiliari urbà, mànegues, bosses de brossa,.... Si finalment reciclèssim tots els plàstics o tetrabricks, els que gestionen el reciclatge tindrien problemes per donar sortida a aquesta matèria primera.
Estic molt d'acord en la manca de transparència dels destins dels nostres residus; però cal rebutjar els rumors que desincentiven la participació. Si hi ha exemples, que es denunciïn, però si no n'hi ha que es mesurin les paraules.
I parlant dels que han fet les visites, perquè dius que no ho eren? Estas pensant en algun títol d'educador ambiental? Quin?
En resposta a Mikell,
Oficialment es considera educador ambiental aquella persona que poseeix un títol específic d'educador ambiental (fan cursos a llocs com la Pere Tarrés) o bé aquelles persones que han estudiat Ciències Ambientals.
D'altra banda, a Rubí s'han contractat gent de tots tipus i perfils (cosa que està bé perquè es dóna feina a la gent) però seria millor que no els definissin com "educadors ambientals" ja que no ho són. Evidentment tota aquesta gent haurà rebut una formació prèvia per poder fer la seva tasca el millor posible.
Sóc rubinenc, trobo una mica parcial aquesta definició d'educador ambiental. Pel que conec l'educació ambiental és un camp que estava molt poc regulat (com passa amb altres camps com la geriatria, l'educació infantil etc...) i on s'hi accedia desde diferents disciplines (ambientals, biologia, educació...) i que no disposava de cap titulació oficial estrictament.
He mirat pel google, al departament d'educació i al de medi ambient (i habitatge) però no he sabut trobar cap regulació en aquest sentit. Pero pel que comentes sembla que la cosa ha cambiat, em podries dir on puc trobar més informació al respecte aquesta titulació i/o definició oficial?
Jo estava content amb el residu mínim perque crec que es un bon sistema de recollida selectiva, però a la vegada voldria que quedès constància que potser el fer de tenir el contenidor groc augmentarà el reciclatge a la ciutat ja que per als ciutadans es més fàcil!!!
Si jo fos el regidor de medi ambient, no deixaria de fer campanyes d'eduació ambiental, ja sigui amb titulats (de ambientals o biologia) o persones amb uns tallers especifics per ser educadors i poder oferir una bona informació als ciutadans!!!
No crec en absolut que la Petjada estigui influenciada per l'ajuntament.
Ánims i a continuar amb la crítica constructiva!!!!
lo que tiene que hacer es alargar el horario de recogida de la unidad movil de deixalleria, porque este horario esta hecho para los que no trabajan.
donde se puede tirar el aceite de cocinar si no es ahí?
tengo varias garrafas recogidas y no se que hacer con el, cuando llego de trabajar el camion ya ha marchado.
A veure: podem ser ingenus, però no tontos. Els comentaris que La Petjada ha anat deixant a blogs com els de Jordi Peiró o Arés Tubau animant-los a seguir endavant i demés frases, una mica pilotes de l'Ajuntament de Rubí sí que ho són...
L'oli el pots llençar al Mercat Municipal, allà tmabé hi ha una minideixalleria!! (clar, oberta en horari de mercat ;)
Soc Rubinenc: no els hi facis ni cas! Tens un bon bloc, possiblement el millor ara mateix per informar-nos de les coses q passen a la ciutat. I és normal que hi hagi coses q fa l'ajuntament que es critiquin i d'altres q no. I també q es parli de coses q no fa l'ajuntament, sinó les entitats, etc. Per exemple del Rubifolk, de la fira de st. Galderic, etc.
Com deia la meva àvia: a palabras húmedas, oídos impermeables.
Jjaajjajaja que Bona aquesta jejejejeje
Publica un comentari a l'entrada