dilluns, 18 de març del 2019

El Rubifolk abaixa el teló després de divuit edicions i diversos intents per reflotar-lo

>> El tradicional festival de l'Esbart Dansaire de Rubí va estrenar-se l'any 2001 i des de llavors ha patit diversos canvis de format

El pròxim mes de juliol Rubí no comptarà amb la 19a edició del Rubifolk. L'Esbart Dansaire de Rubí ha decidit abaixar el teló d'aquest festival internacional de dansa que tenia lloc a la nostra ciutat des de l'any 2001. Durant els últims anys el festival havia perdut públic i renom, tot i que els organitzadors havien lluitat per mantenir-lo amb vida fent diversos canvis de format i intentant apropar-lo a la ciutadania.

Esquela de la mort del Rubifolk.
L'Esbart Dansaire de Rubí ha comunicat la mort del Rubifolk amb una imatge que simula una esquela i on es pot llegir que "per una llarga malaltia, la deixadesa d'uns i d'altres i les falses il·lusions de revifar-se", el festival s'enterra i que esperarà "que en un futur algú amb ganes i empenta tiri endavant noves il·lusions, noves idees i nous projectes". Segons ha pogut saber el TOT Rubí, el comiat és definitiu "almenys durant una temporada", segons fonts de l'organització.

Divuit anys d'alegries i tristeses
El Rubifolk va néixer el 6 de juliol de 2001 de la mà de l'Esbart Dansaire de Rubí. El festival volia continuar amb la feina feta anys enrere amb el Festival Folklòric (1973-1975) i el festival Europobles (1986-1991). A més, pretenia portar al nostre país la diversitat cultural del planeta i implicar les famílies de Rubí, ja que més d'un centenar acollien els integrants dels grups a les seves pròpies llars. El primer any el Rubifolk va durar tres dies i va comptar amb les actuacions de l'Esbart Dansaire de Rubí i companyies de Bulgària, Índia i Itàlia. A partir de l'any següent, el festival va allargar la seva durada i va ampliar el nombre de grups dansaires participants.

Durant molts anys, el Rubifolk va ser un festival de prestigi, però que mica en mica va anar perdent pistonada. El Rubifolk de 2012, celebrat al Castell, ja va estar marcat per la reducció del nombre de grups i de dies de festival com a conseqüència de la crisi econòmica. Dos anys més tard, l'Esbart traslladava els espectacles a La Sala amb l'objectiu de recuperar un públic que, segons l'entitat,
semblava reticent a creuar la Riera per assistir als espectacles (veure notícia). La proposta no va acabar de funcionar.
El Rubifolk va celebrar-se molts anys a l'antic amfiteatre de la plaça del Doctor Guardiet. Foto: Esbart Dansaire

L'any 2015, els organitzadors del Rubifolk van decidir apropar el festival a la ciutadania amb un nou canvi de format. Aquella edició, amb grups de Mèxic, Sud-àfrica i Timor Oriental, va comptar amb un espectacle gratuït a la plaça del Doctor Guardiet i això va traduir-se en un notable augment del públic, molts d'ells joves. Aquell mateix any, Joan Camps, president de l'Esbart, demanava més col·laboració econòmica a l'Ajuntament (veure notícia).

Un any més tard, l'Esbart Dansaire de Rubí va portar el taquillatge invers al festival. D'aquesta manera, els espectadors no van pagar entrada per veure les actuacions de grups de Cuba, el País Basc i el Kirguizistan. Al final de l'espectacle, van fer l'aportació econòmica que van considerar, aconseguint recaptar els mateixos ingressos que en l'anterior edició (veure notícia). En canvi, l'any 2017 el mateix sistema de taquilla inversa va punxar i l'entitat no va poder recuperar la inversió feta malgrat el nombrós públic que va reunir-se a la plaça del Doctor Guardiet (veure notícia).

Finalment, l'any passat el Rubifolk va renovar-se de nou, concentrant totes les activitats en un sol dia i en un nou espai: el Celler. En dos escenaris van poder veure's les actuacions de l'Esbart Dansaire de Rubí, l'Esbart Rocasagna de Gelida i els grups internacionals de dansa tradicional de l'Illa de Pasqua i Suïssa (veure notícia), un relatiu èxit que no va ser suficient per tal que l'entitat hagi volgut mantenir viu el festival.

Tradicional recepció dels grups del Rubifolk a la Casa de la Vila. Foto: José Luís Gutiérrez
A banda dels problemes de taquilla i públic, l'Esbart Dansaire portava anys fent autocrítica sobre el funcionament i viabilitat d'aquest festival. La col·laboració econòmica d'institucions i empreses no ha estat prou suficient i tampoc hi hagut la col·laboració social necessària per tirar endavant el certamen, que viu del voluntariat dels membres de l'Esbart que participen en l'organització. La manca de nous noms en el comitè organitzador també ha estat un dels motius que expliquen els motius pels quals s'hagi decidit tirar la tovallola fins a temps millors.

 * Article publicat de forma inicial al TOT Rubí el 14/03/2019