diumenge, 1 de març del 2020

Una vuitantena de docents participen en el primer Edcamp educatiu de Rubí

>> La diversitat i la inclusió han estat les temàtiques més recurrents de la jornada

Aquest dissabte, més d’una vuitantena de persones vinculades al món educatiu de Rubí i d’altres municipis de l’entorn s’han reunit a l’escola Maristes per participar en el primer Edcamp educatiu de la nostra ciutat, una experiència fins ara inèdita a Rubí. La jornada ha esdevingut molt profitosa per a totes les persones participants i s’ha desenvolupat en un ambient molt agradable. 

La sessió, que ha comptat amb el mentoratge i promoció de la Fundació Bofill, ha seguit la metodologia Edcamp, que busca que siguin els propis participants els que triïn les temàtiques al voltant de les quals s’organitzen les taules rodones. Sota la consigna “Quins reptes et planteges per transformar l’educació?”, algunes de les qüestions tractades han estat: la inclusió, la coeducació, la diversitat, l’educació emocional, les metodologies, l’avaluació, l’educació afectivo-sexual, i les reformes educatives entre d’altres temes. 

 

En cadascuna de les sessions de debat una persona participant ha actuat com a relator, sent l’encarregat d’enregistrar totes les idees sorgides de la conversa i redactar les conclusions a les quals ha arribat cada grup. Algunes de les idees més presents als debats han estat: 

- Davant d’una manca de recursos educatius evident, els equips docents cal que ens reinventem i apostem per l’educació com a element important de la nostra societat. Hem de reivindicar una millora del nostre sistema, però això no ens ha de fer aturar-nos i rendir-nos. 
- El món educatiu és molt ampli i l’entenem des de moltes vessants: l’educació formal, la no formal, la família, el context... Necessitem espais de coordinació amb totes les persones vinculades al món educatiu que formen part de la infància i la joventut. D’aquesta manera podrem atendre més globalment als infants i joves. 
- La necessitat d’actualitzar-nos i entendre el món actual. Treballar temes com la coeducació, l’afectivosexualitat i l’acompanyament emocional dins les aules i fora d’elles. Com a persones influents al nostre alumnat, cal que revisem el nostre vocabulari, les propostes i els espais que oferim als infants i joves. 
- La importància de crear una xarxa entre el món educatiu. Espais com l’Edcamp han evidenciat la necessitat que té el món educatiu de trobar-nos, de compartir, d’aprendre uns dels altres i créixer com a professionals. 
 

Un dels objectius d’aquest primer Edcamp de Rubí és difondre les experiències i aportacions de cadascun dels participants més enllà de la sessió d’aquest dissabte. Per això, properament es podrà veure a la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler una exposició amb una petita mostra de les idees sorgides durant la trobada educativa. També s’aniran publicant aquestes conclusions a la pàgina web de l’Edcamp i a les xarxes socials @edcamp_rubicity.