divendres, 29 de maig del 2020

Tests a domicili i desinfeccions “gratuïtes” d’habitatges, les estafes més habituals pel coronavirus

>> Els Mossos no han registrat una onada de casos, però sí que alerten la població de com els estafadors s’adapten a l’actualitat del moment

El confinament ha fet reduir dràsticament les xifres de delinqüència a Catalunya respecte els mateixos períodes d’anys anteriors. Tot i això, l’inici del desconfinament ha anat acompanyat d’un increment del volum de denúncies. Així doncs, s’ha passat dels 353 delictes diaris a Catalunya registrats entre el 28 de març i el 13 d’abril (un 80% menys que el mateix període del 2019) als 821 delictes diaris de l’última setmana analitzada, entre el 4 i el 10 de maig (un 54% menys que el 2019).

Tot i això, els estafadors no han deixat de “treballar” durant aquestes setmanes de confinament. Si bé moltes de les estafes s’han produït a través d’Internet (phishing), en el món real també se n’han registrat unes quantes, tot i que les xifres oficials “no són alarmants”, segons la policia catalana. “Els tradicionals revisors del gas ara s’han transformat en persones amb bata blanca que fan visites a casa oferint fer proves PCR”, explica Guillem Goset, cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra. Goset alerta que el personal del Departament de Salut que fa aquestes proves sempre concerta la seva visita de forma telefònica: “Si venen a casa a fer-nos un test i no en sabíem res, desconfiem”, diu Goset. Cal tenir en compte, a més, que els testos PCR que realitza el personal mèdic del sistema de salut pública de Catalunya són sempre gratuïts, a diferència del que succeeix amb aquests falsos sanitaris.

Una altra de les estafes en temps de coronavirus té a veure amb les desinfeccions d’habitatges i la gent gran sol ser el blanc dels estafadors. L’Esperança Casado, veïna de Rubí, va rebre ara fa uns dies la trucada d’una persona que, preguntant per ella, va oferir-li una desinfecció del domicili totalment gratuïta: “Sabien el meu nom, més o menys la meva edat, i em van dir que podien venir a casa meva i desinfectar-la. Em van comentar que era un servei gratuït, un gest solidari cap a la gent gran”, explica. L’Esperança explica que l’interlocutor va comentar-li que la neteja duraria uns 30 minuts i que ella podia quedar-se a casa durant aquest temps. “Al penjar, em vaig quedar amb el dubte, ho veia estrany… i vaig trucar a la meva filla”, diu. Finalment, mare i filla van decidir no acceptar aquesta desinfecció. Segons confirmen els Mossos, el més probable és que haguessin pogut robar alguns objectes del pis mentre feien la presumpta neteja o bé que, un cop dins, haguessin volgut vendre-li alguna màquina per desinfectar el pis.

Per tot plegat, la policia catalana recomana estar alerta davant l’acció dels estafadors i, en cas de dubte, desconfiar de serveis gratuïts o persones que vinguin a casa nostra sense previ avís, tal com passa amb els falsos inspectors del gas. En cas de ser víctima d’una estafa cal presentar denúncia a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra.

* Article publicat de forma inicial al TOT Rubí el 21/05/2020