diumenge, 10 de març del 2019

El 17,5% de la plantilla de la Policia Local són dones

>> És una xifra baixa, però és la més alta de la història i superior a la mitjana catalana

Aquest mes de març torna a estar dedicat a la dona…  i Rubí no n’és una excepció. L’Ajuntament i diverses entitats han programat una trentena d’activitats per  commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. La programació, que s’allargarà durant tot el mes, combina propostes de caràcter reivindicatiu amb altres de divulgatives.

Sens dubte, la presència de dones ha anat creixent en molts àmbits de la nostra societat, com a la política, la ciència, els equips directius d’algunes empreses i institucions i en algunes professions. Tot i així, encara hi ha molt camí per recórrer per aconseguir la plena igualtat.

Un dels sectors on encara hi ha una presència molt baixa de dones és el policial. Actualment, la Policia Local només compta amb 13 dones agents, el 17,5% de la plantilla. És una xifra baixa, però és la més alta en la història del cos policial municipal. Així doncs, l’any 1989 només hi havia una dona agent, al 2005 ja n’hi havia 5, i va ser l’any 2010 quan es va superar la desena. Ara bé, la xifra de 13 dones policies creixerà aviat, ja que tres dels onze agents que aviat patrullaran pels nostres carrers són dones (veure notícia).
Nombre de dones a la plantilla de la Policia Local. Font: Ajuntament de Rubí
 En el global de Catalunya, les xifres encara són més baixes. Segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), només el 12% dels membres dels cossos municipals catalans són dones, que ocupen únicament un 7% dels alts càrrecs.
3 dels 11 nous agents de la Policia Local són dones. Foto: César Font (Ajuntament de Rubí)

Els Mossos d’Esquadra, un cos policial amb més dones
Els Mossos d’Esquadra no han volgut facilitar a TOT Rubí dades relatives al nombre de dones que hi ha a la comissaria de la nostra ciutat, però sí que coneixem el nombre de mosses d’esquadra a escala catalana. Cal tenir en compte que la presència de dones als Mossos d’Esquadra és més alta que al conjunt de policies locals de Catalunya, tot i que la xifra encara és inferior al 25%.

Així doncs, l’any 2017 (últim any amb dades disponibles) hi havia 13.314 policies homes i 3.620 policies dones a Catalunya, un 21,38%. És una de les policies amb més presència de dones d’Europa. L’any 2011, les xifres eren molt similars: un 21,1% dels agents de Mossos d’Esquadra eren dones (3.371). En canvi, l’any 2006 només hi havia un 17,82% de mosses d’esquadra.
Quatre agents de Mossos d'Esquadra dones. Foto: Mossos d'Esquadra
 * Article publicat de forma inicial al TOT Rubí el 4/03/2019