dijous, 20 de maig del 2010

El Guspira reclama una solució

L'Agrupament Escolta Guspira ha volgut fer públic el seu desencís amb l'Ajuntament. L'entitat demana un nou local o que s'adeqüi l'actual espai
"L'AE Guspira es planta". Aquest és el títol d'un comunicat que l'entitat rubinenca ha enviat als mitjans de comunicació locals i també al bloc La petjada de Rubí, on explica els problemes i les mancanes que té l'agrupament al local de propietat municipal que comparteix amb el Centre Excursionista de Rubí. A continuació es reprodueix el text que ens ha enviat el Guspira.
Des de l'A.E. Guspira volem manifestar el nostre descontent amb l'administració municipal, per la gestió que es du a terme amb el tema del nostre local. Hi ha hagut un seguit de greuges que no han tingut resposta per part de l'ajuntament, així que hem considerat oportú informar-ne públicament per tal que la població conegui la nostra situació.

Ja fa uns anys que es ve discutint el tema del local amb l'ajuntament de Rubí. El problema que tenim és que estem ubicats en un local massa petit, amb poc lloc per deixar-hi material i en una zona totalment inadequada per a fer activitats a l'aire lliure, cosa que dificulta la nostra tasca. Volem explicar al lector que a l'A.E. Guspira som una entitat escolta que treballa per l'educació en el lleure d'infants i joves, i que és una tasca totalment voluntària i sense ànims de lucre. Des del Guspira diversos equips de monitors han provat de resoldre aquest problema amb l'ajuntament, sempre sense èxit; tot i així, ens limitarem a exposar els greuges que hem tingut només aquest any.

El 14 de setembre vam exposar els nostres problemes amb el local per mitjà d'una instància. En resposta a aquesta instància vam rebre una carta en la que s'exposava que no hi havia cap mena de problema d'espai. Aquesta carta és errònia, ja que es diu que tenim 4 grups de nens per tres espais quan en realitat en tenim 5, per dos espais propis i un de compartit. Segons el nostre cens som 72 nens i 26 monitors, això sumen 98 persones (el nombre pot variar si es desapunta un nen o se n'apunten de nous), dit això qualsevol persona pot passar quan vulgui pel nostre local i imaginar-se 98 persones fent jocs (corrent, fent manualitats, etc.) en aquell local, que, a més, compartim amb el centre excursionista. A part, en aquesta carta es reconeixia que l'edifici incompleix les normatives per desenvolupar aquest tipus d'activitat; textualment es deia que “Por todo ello el local (salvo la puerta de emergencia) no incumple ninguna normativa”, o sigui que, entenem, degut a que no tenim porta d'emergència legalment no podem estar allà. Ens podríem estendre més en els dèficits del nostre local, però farem via. La nostra entrada té una reixa i una porta normal (amb dues claus diferents), no tenim porta d'emergència, i què fa l'ajuntament? Posa una tercera porta en sèrie amb les altres dues a mode de “porta d'emergència”, amb la intenció de treure la porta vella i deixar la nova (que al final no s'ha tret) ja que és de “més fàcil obertura”, però que rigurosament no fa de porta d'emergència perquè una porta d'emergència ha d'estar en un lloc diferent de la princip; la resta del local és un cul de sac i no es pot sortir ni entrar per cap altre lloc, no té finestres a l'exterior i tot el fals sostre és fàcilment inflamable, és, en conjunt, una irresponsabilitat que estiguem allà amb 72 nens. Pel que fa als equipaments exteriors volem remarcar que els propis veïns s'han queixat per la brutícia i els sorolls que deixen i fan els joves que es reuneixen normalment en aquesta plaça (Plça. Pompeu Fabra), on hi solem trobar vidres trencats i llaunes de begudes amb les quals els nens es poden fer mal. A part, tenim una carretera just davant, amb tots els riscos que això comporta per la seguretat dels nens i dels propis vehicles. També tenim una estació transformadora encastada al nostre local, que produeix camps elèctrics que de ben segur no son bons pels nens, i a part hi ha el risc de que un curtcircuit cali foc al nostre local.

Davant de tot això la regidoria de joventut ens diu que ens hem d'adreçar al SISE (servei d'infraestructures i suport a les entitats), decidim sol·licitar una entrevista amb la responsable del SISE a finals de gener (la regidora de cultura), que no es presenta, i que envia en el seu lloc una tècnica. Aquesta ens demana que li exposem possibles solucions pel tema del local, ja que segons ella l'ajuntament no disposa de cap lloc per donar-nos. Li oferim diverses alternatives, com l'ateneu, anar a una escola pública, o la masia de ca n'Oriol. Pren nota i ens diu que ja ens donarà alguna resposta. I des d'aleshores només hem rebut una resposta que ens deia que ens esperéssim més temps, a pesar de que nosaltres hem estat escrivint al mail de la tècnica en qüestió perquè ens digués alguna cosa.

Com que veiem que se'ns està prenent el pèl, demanem que se'ns escolti d'una vegada. Independentment dels temes de seguretat (que són molt importants), el nostre local no és apropiat per fer el que fem nosaltres, no calia cap porta sinó buscar un nou local, la nostra entitat porta anys funcionant (30 aquest any) i donant sortida i alternatives d'oci als infants i joves d'aquesta ciutat, on precisament l'oci i la cultura juvenil són coses força oblidades. Ens agradaria una resposta ràpida ja que estaria bé arribar a una acord abans del setembre i poder començar el nou curs en el nou local.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Guspira eso os pasa por no dar votos a los del PSC y a los buegueses de ERC, si generarais votos a estos dos partidos, tendriais un local de la hostia..

Un fuerte abrazo Guspira!!!

Salut!!

Anònim ha dit...

amb els últims 6 anys han desparegut els esplais La Rutlla, Gripau blau i EJONA.

Anònim ha dit...

És una bona forma de desprendre's de la societat civil i que els polítics campin a les seves amples...

Senyors de l'equip de govern, aquestes organitzacions i institucions faciliten la integració dels nouvinguts, que persones amb disminucions participin en espais normalitzats i que la canalla conegui món a partir de colònies, casals i rutes a l'estiu.

Segur que no tenen cap espai en alguna nau buida de qualsevol poligon de la ciutat, als antics cinemes de les Torres o a l'antiga biblioteca? La regidoria de cultura podria cedir algun dels espais que s'ha apropiat de la nova biblioteca a les entitats del municipi i tornar a les antigues dependències. Quin gest tant maco per la seva part...

Anònim ha dit...

Parlant de locals de l'ajuntament, heu vist al Vapor Nou, entre bardisses i parets en semirunes, que encara hi ha un cartell que diu Centre Excursionista, Grup Fotogràfic El Gra i una altra entitat? No podrien ni treure el cartell, abans de que caigui sol a troços? És tot d'una deixadesa...

Mireia ha dit...

A RUbí falta un punt de trobada per a les entitats i pels ciutadans que les vulguin conèixer. D'edificis n'hi ha...perquè estan en obres, o per començar les obres o inoperatius és tot un misteri...

Anònim ha dit...

patético q el ayuntamiento no haga nada si no se dice en los medios

Unknown ha dit...

les escoles sempre han estat una opció, però s'hi posen tant de cul des de l'Ajuntament... i a més Pau Casals anirà al terra em sembla. Entre locals, casals d'estiu i altres temes relacionats amb esplais i caus, a vegades dóna la impressió que són incapaços de treballar coordinadament entre Educació, Cultura i Joventut per trobar-hi solucions i facilitar-nos una mica la vida; ens deixen morir i es queden tant amples. Almenys el tema local a l'Eixam el tenim "solucionat", però ens ha costat anys d'hipoteca (i encara hi seguim!) i molta insistència per acabar tenint, anys després, un mínim ajut per part de l'Ajuntament.
Sort Guspira! Teniu una base social molt ampla (crec) i això ho podeu aprofitar, i si creieu que l'Eixam us hi pot ajudar ja direu!

Anònim ha dit...

Endavant Guspira,
aquest tema fa massa que dura!!!!.
El local és inadequat i perillós per a la vostra activitat, i dificulta la qualitat de la tasca educativa.
Heu demostrat durant 30 anys que sou una entitat sòlida, coherent i compromesa amb l'educació dels infants i joves de la ciutat. Us mereixeu que es reconegui una feina tant lloable duta a terme des de la gratuïtat i des de l’absoluta responsabilitat.
És molt trist veure com “moren” entitats com la vostra, no només per lo difícil que és trobar a joves que es comprometin “sacrificant” el seu temps d’estudi, feina i oci perquè són fidels a uns valors, sinó perquè a sobre es troben amb el “suport zero” de l’administració que amb l’al•lusió als problemes sembla que menyspreï la tasca que realitzeu.
Obriu els ulls polítics i polítiques de la ciutat, que aquest tipus d’entitats són les “canteres” de la nostra ciutat del futur. Perquè aquest tipus d’entitats es comprometen amb el que els envolta, perquè des de ben petits aprenen a estimar la ciutat i a participar-hi, perquè són el tipus d’entitats que es resisteixen a que aquesta sigui una ciutat dormitori.
M’imagino el viacrucis pel que deveu haver passat per arribar a fer aquesta carta, són processos que desgasten molt (només faltava això amb la feina que ja porta el funcionament de l’agrupa per si sol), em sap molt de greu. Espero que us vagi molt .i molt bé, i que es reconegui la vostra tasca d’una vegada per totes. Amb tots aquest anys heu fet amics per totes bandes, i no dubteu que segur que compteu amb el recolzament de tots/es els/les que durant aquests 30 anys hem passat per l’agrupament, sinó també de tots/es aquells/es que, estant a altres entitats d’educació no formal, comparteixen el mateixos problemes que vosaltres.
Muaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!