dilluns, 4 de febrer del 2019

Rubí, una de les poques grans ciutats catalanes sense bus exprés.cat

>> Una línia d’autobús directe a Barcelona permetria descongestionar FGC i facilitar la connexió amb els extrems de la capital

La Generalitat de Catalunya va posar en marxa l’any 2008 la xarxa de bus exprés.cat, un servei d’autobús d’altres prestacions. Les línies exprés.cat es caracteritzen per la seva alta freqüència, l’ús de vehicles moderns i accessibles, una velocitat comercial alta, informació en temps real i la circulació per carrils segregats sempre que sigui possible. Des del 2008, progressivament s’han anat implementant les 44 línies que la xarxa té ara repartides per tot el territori català, 23 de les quals a la demarcació de Barcelona. Rubí i Sant Cugat del Vallès són dues de les poques grans ciutats catalanes que no compten amb aquest servei.

Bus exprés.cat | Font: Generalitat de Catalunya
Totes les línies exprés.cat de les comarques barcelonines connecten la capital catalana amb mitjanes i grans ciutats de la seva àrea d’influència amb recorreguts directes i ràpids -sense gairebé parades intermèdies-, un servei que estalvia temps als usuaris si ho comparem amb el tren o altres línies d’autobús convencional. D’aquesta manera, les línies exprés.cat reforcen la connexió entre Barcelona i molts municipis, encara que tinguin tren, com és el cas de Terrassa (Renfe i FGC), Sabadell (Renfe i FGC), Vilafranca del Penedès (Renfe), Mataró (Renfe), Granollers (Renfe) o Manresa (FGC i Renfe). També existeixen línies que faciliten la mobilitat entre Barcelona i municipis que només disposen de servei de bus, com ara Caldes de Montbui, Vallirana o Polinyà.

Rubí i Sant Cugat del Vallès, en canvi, no disposen de cap línia exprés.cat, malgrat que aquesta podria ser una molt bona alternativa als congestionats Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya en hora punta. Aquest servei, a més, podria facilitar l’arribada dels ciutadans a zones d’alta demanda on actualment és difícil arribar-hi en transport públic des de Rubí, com podria ser el cas de l’entorn de la Sagrera i Zona Universitària. Els busos podrien accedir-hi de forma ràpida per la C-58 i per la B-23 respectivament.

Un dels vehicles del bus exprés.cat | Font: ACN
El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha confirmat a TOT Rubí que no està previst posar en marxa cap líniaexprés.cat al nostre municipi ni a Sant Cugat, ja que la xarxa “inclou els 40 corredors de mobilitat de tot Catalunya amb major demanda, entre els quals no es troben aquests recorreguts”.

Actualment, les úniques ciutats catalanes més grans que Rubí i Sant Cugat sense línies exprés.cat són Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà i Sant Boi. Tot i això, cal tenir en compte que són ciutats amb estacions de Metro i, per tant, amb un servei de transport públic molt més eficient.

 ** Article publicat inicialment a TOT Rubí el 15/01/2019