diumenge, 4 d’agost del 2019

Uns 400 clients del Mercat ja fan la compra amb el tàper de casa

>> Els paradistes han posat en marxa una iniciativa inèdita a Catalunya

Cada cop són més les persones que van a fer la compra amb el tàper de casa, un envàs de plàstic o de vidre que els permet endur-se la carn, els embotits o el peix sense necessitat d'utilitzar safates de plàstic o alumini. Es tracta d'una possibilitat desconeguda per a molts, però que cada cop suma més adeptes.

Els paradistes del Mercat Municipal de Rubí feia temps que permetien als seus clients emportar-se els productes amb els seus propis envasos, però des de fa uns mesos impulsen aquesta possibilitat amb una pròpia campanya, inèdita a Catalunya. Ser ecosostenible té premi és el nom de la iniciativa dels paradistes, que promou aquest gest a favor del medi ambient entre els seus clients.


"Algunes clientes ens venien amb el tàper i la resta de gent les mirava amb cara de sorpresa. Alguna s'animava a fer el mateix el dia següent, però, en general, els costava fer el pas", explica Isabel Romero, presidenta de la Junta d'Adjudicataris del Mercat. Per això, van decidir impulsar una campanya que consisteix en repartir uns carnets entre els clients que decideixin comprar amb els envasos de casa a partir d'ara. "Cada cop que algú compra amb el tàper de casa li posem un segell al carnet. Quan té totes les caselles plenes li donem un premi, un per trimestre", afegeix Romero. Fins ara ja han repartit més de 400 carnets i ja han regalat tapers de vidre i bosses de xarxa per a portar la fruita i la verdura.


L'Ana Fernández va ser una de les primeres clientes en sumar-se a la campanya del Mercat: "És una bona manera de conscienciar la gent. Els premis sempre ajuden a sumar nous adeptes". En canvi, l'Isabel Jiménez fa temps que compra el peix amb el tàper, però no sabia que fer-ho podia traduir-se en premis. "No ho sabia, jo ho faig perquè per a mi és molt còmode arribar a casa i guardar el peix a la nevera sense necessitat d'haver de llençar un munt de safates que fan pudor", explica.I és que fer la compra amb el tàper de casa permet evitar grans quantitats d'envasos de plàstic al Mercat Municipal. "La gent que separa els residus a casa sap la gran quantitat de plàstics que generem cada dia", explica la presidenta dels paradistes del Mercat. Fruit del compromís del Mercat amb el medi ambient i amb una alimentació més sostenible, els paradistes no descarten eliminar les safates no biodegradables de totes les parades de l'equipament municipal en un futur proper.

De la seva banda, la Generalitat de Catalunya reconeix que iniciatives com aquesta són una excel·lent fórmula per reduir la generació d'envasos al país. Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, compara aquest gest amb la dràstica reducció de les bosses de plàstic que ara fa uns anys repartien mercats i supermercats. "Ara ens fa mal arribar a casa i llençar tots els plàstics a les escombraries. Cada cop són més conscients dels perjudicis del plàstic en el nostre medi ambient", diu Subirà. 

 * Article publicat de forma inicial al TOT Rubí el 23/07/19