dimecres, 18 de febrer del 2009

La reforma de la plaça del doctor Guardiet té tots els punts per ser el culebró de l'any

Les reformes sempre porten polèmica, els processos participatius també, aparcament i mobilitat també, i quan a Rubí s'ensuma un canvi important, tothom està molt a l'aguait de que s'hi fa. Seguint aquesta funció, la reforma de la plaça del Doctor Guardiet té tots els números per convertir-se en una obra important, però també polèmica.
Fa unes setman
es, a La petjada parlàvem dels processos participatius que s'anaven a fer entorn aquest tema, i també dels resultats d'una enquesta feta en aquest bloc on el "sí" a la reforma tenia un pes important. Al bloc Rubíshow també se n'ha parlat de la reforma i de la participació al procés participatiu, al igual que feia el portal GuiadeRubí. A més, en Xavi Corbera expressava la postura d'ERC envers aquest tema, mentres que l'Ajuntament creava un bloc especial per tractar aquest assumpte i una comunitat al Facebook, on hi ha opinions per a tots els gustos. Durant aquest temps alguns partits polítics ja han anat expressant les seves opinions contràries a aquest assumpte, com ara Iniciativa-Verds o bé Alternativa Ciutadana i Convergència i Unió.
Avui, El Punt publica que la oposició del govern a Rubí (PP, ACR, CiU i IC-V) s'han posat d'acord per aturar el procés participatiu de la reforma de la plaça del doctor Guardiet. Es presentarà una moció conjunta (primer cop en aquesta legislatura) on sol·liciten que s'aturi el procés participatiu de la plaça Doctor Guardiet. Totes quatre forces ja havien manifestat per separat que consideraven el debat que s'està portant a terme a la ciutat «massa limitat», i ara prefereixen replantejar-lo encara que això suposi ajornar la remodelació de l'espai, que ara per ara veuen «electoralista», segons Marta Ribas.
Les quatre forces coincideixen a assenyalar que els dos tallers que van servir per conèixer la voluntat de la ciutadania, que es van celebrar el 22 i el 31 de gener, van estar marcats per una dinàmica que «limitava i dirigia» el procés participatiu, cosa que va derivar en «uns resultats poc representatius».
Sergi Garcia, regidor d'ACR, una formació que defensa la connexió de les places Doctor Guardiet i Catalunya, va assenyalar que, segons ell, l'equip de govern «ha començat la casa per la teulada», i va lamentar que «el projecte sigui de curta mirada, una rentada de cara, sospitosament per acabar-lo abans de les eleccions». A més, va afegir que «per fer un projecte participatiu tan limitat, potser no calia». Una manifestació que coincideix amb l'opinió de la portaveu del PP, Mònica Querol, que va destacar que «només el 0,36% dels rubinencs han pres part en el procés participatiu». En aquest sentit, i després de palesar que la seva formació és partidària d'iniciatives ciutadanes com aquesta, el va qualificar d'«engany».

Xavier Reinaldos, portaveu de CiU, per la seva banda, va recordar la importància de la remodelació de la plaça Doctor Guardiet, fins al punt que «formava part de diversos programes electorals». Per aquest motiu, va reiterar que no hi ha pressa: «Si el projecte no ha de ser ambiciós i no pot incloure actuacions al subsòl com un pàrquing per poc pressupost, ens podem esperar.» Finalment, Marta Ribas va recordar que, per a ICV-EUiA, «en un any de crisi com aquest hi hauria d'haver altres prioritats», però també que, si es decideix portar a terme la remodelació, s'ha de fer tenint presents totes les possibilitats: «Dilluns vam anar a Proursa a demanar un informe tècnic i ens van dir que encara l'estaven fent», va denunciar.
Així doncs, caldrà veure què passa a partir d'ara amb aquest projecte, tot i que sembla que el PSC i ERC estan decidits a tirar endavant aquest projecte.


El·laboració pròpia complementada amb l'article de Marc Cornet a "El Punt".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Pasión de Guardiatanes...