dijous, 5 de febrer del 2009

L'Ajuntament publica la guia per a la prevenció de residus per a la llar

L'Ajuntament en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalanunya ha publicat una guia per a la prevenció de residus per a la llar que es pot consultar a través del web de l'Ajuntament.La guia dóna una sèrie de consells útils pels rubinencs que desitgin reduir els residus que generen diàriament. Cada habitant de Rubí genera una mitjana de 493kg cada any, és a dir, gairebé 1,35kg per dia.
La guia és força completa ja que recull consells útils per la cuina, el menjador o el lavabo, com reduir la quantitat de paper que gastem diàriament, el material d'oficina o els materials electrònics, difícilment recuperables. Finalment, la guia recomana fer la compra el més sostenible possible i recorda quins són els contenidors i què s'hi ha de llençar a cadascun d'ells. També es recorden els serveis que ofereix l'Ajuntament com ara la deixalleria, la deixalleria mòbil o bé el telèfon verd, entre d'altres.

3 comentaris:

Jordi Peiró ha dit...

Gràcies per la teva col·laboració en la difusió de la guia!

Anònim ha dit...

M'he mirat la guia i m'han sorgit alguns comentaris, em temo que m'allargaré. Ho sento.
Proposa fer servir draps en comptes de paper de cuina; em sembla molt bé, però la majoria dels draps són de fibra sintètica i em temo que la seguretat en salut d'aquests draps no és l'adequada (la fibra sintètica té rastres de molècules orgàniques disruptores hormonals amb efectes dolents per la salut encara que no ens els mengem)(segurament soc una mica exagerat però segurament ho soc menys que l'anunci de la Xene antitabac). Al menys es pot fer servir draps de fibra natural (cotó).
Sabó: proposa fer sabó casolà. I jo alerto que per a fer-lo cal usar sosa càustica, i cal treballar-la amb molta cura per evitar cremar-se. Crec que aquestes coses millor treure-les de les llars i posar-les a llocs de treball que poden gestionar millor la seguretat laboral.
Proposa bolquers reutilitzables i copes menstruals, però no dona cap pista de com trobar aquests productes tant difícils de trobar a les botigues. Per cert, que conec força noies que les fan servir i les recomanen! (les copes menstruals).
I finalment una reflexió: l'ajuntament posa la fracció resta i diu que ha d'anar la pols d'escombrar, fregalls, ceràmica, compreses i tampons, i poc més. Com és possible que això suposi que hi hagi contenidors de pols per tot arreu i no contenidors d'envasos per tot arreu? (ja se que aquesta pregunta em declara partidari del model anterior -el residu mínim- i contrari al model amb contenidors grocs). Crec que cal que la guia expliqui què s'ha de fer amb els plàstics bruts, amb el paper plastificat, amb el paper platejat, amb plàstics platejats: tots ells han d'anar al contenidor d'envasos encara que després la cinta ho porti directament al rebuig.

Anònim ha dit...

Les copes menstruals són fàcils de trobar per internet, només cal cercar-ho al google. Hi ha empreses que fins i tot te les envien a casa.
Algunes cooperatives de consum responsable també fan comandes a l'engròs i deprés les venen (ara bé, això només passa a la gran ciutat BCN).
Jo la utilitzo i la recomano a tothom.