Les picades de mosquits ja han començat a empipar la ciutadania… Tot i que tot just hem iniciat la primavera, aquests dies és molt fàcil veure núvols de mosquits als carrers i places de Rubí. La temporada, per tant, ja ha començat i ho ha fet amb força i molt abans del que és habitual. La companyia d’aquests molestos insectes és, sens dubte, un tema de conversa entre veïns, molts dels quals comparteixen la seva sorpresa per l’avançament de la temporada.
El mosquit tigre ja fa anys que viu a Rubí |
La meteorologia és un dels factors que explica l’avançada visita dels mosquits a la nostra ciutat. Les intenses pluges del mes de novembre van afavorir el creixement del sotabosc i l’acumulació d’aigua en espais òptims per a la reproducció d’aquestes espècies, un fet al qual cal sumar les temperatures càlides registrades durant els mesos de febrer i març. Aquesta situació ha facilitat la reproducció dels mosquits a Rubí, molts dels quals són els molestos mosquits tigre. Les farmàcies i, en menor mesura, els centres d’atenció primària, ja han registrat un increment de visites per aquest motiu.
Fumigar és una opció?
La presència avançada del mosquit i del mosquit tigre a Rubí ha fet que diversos ciutadans preguntin a les xarxes socials si l’Ajuntament podria fumigar per reduir la presència d’aquests insectes. Fonts municipals han explicat que el Servei de Medi Natural només actua si hi ha un possible risc de transmissió de malalties, però que fumigar no és una opció ja que s’eliminaria, a més, la resta de biodiversitat.
L’Ajuntament de Rubí també té una ordenança municipal per al control i prevenció del mosquit tigre, un document aprovat l’any 2012. L’ordenança explica que es prioritzarà sempre la prevenció, el control en origen del problema i els tractaments biològics contra les larves. En conseqüència, el text pretén regular i controlar aquells espais públics i privats que puguin constituir punts de cria i desenvolupament dels mosquits, donant una sèrie de consells per evitar la proliferació d’aquesta espècie invasora. A més, l’ordenança estableix sancions d’entre 100 i 3.000 euros.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya no es pren els mosquits lleugerament i ha decidit impulsar un projecte d’investigació per vigilar i prevenir la presència i la proliferació dels mosquits i de les malalties que aquests transmeten. Entre el 2015 i el 2018, a Catalunya es van declarar 700 casos de malalties transmeses per mosquits, de les quals 371 van ser de dengue; 183, de Zika, i 146, de chikungunya. Tret d’un, tots van ser casos importats.
La plataforma Picat permetrà crear models innovadors de predicció del risc d’aparició d’un brot epidèmic autòcton a partir de les dades rebudes a l’Agència de Salut Pública i la col·laboració de la mateixa ciutadania. De fet, Picat aprofitarà les plataformes ArboCat i Mosquit Alert, un projecte de ciència ciutadana de diferents centres d’investigació, amb una aplicació per lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el de la febre groga.
* Article publicat de forma inicial al TOT Rubí el 2/04/2019
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada