dimarts, 30 d’abril del 2019

El Museu Etnogràfic Vallhonrat aconsegueix, per fi, la Creu de Sant Jordi

>> Era una llarga reivindicació de la família i de la majoria de partits polítics del Consistori

El govern de la Generalitat ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi al Museu Etnogràfic Vallhonrat. En una nota de premsa enviada als mitjans, el govern atribueix la distinció al museu rubinenc "per l’ingent treball de col·leccionisme, conservació i exposició, començat per Miquel Vallhonrat i Brau fa gairebé seixanta anys, i continuat ininterrompudament pels seus hereus, inicialment amb peces de la família de començament del segle XVIII". El Govern creu que al llarg de la seva dilatada trajectòria, la Fundació ha esdevingut "un referent cultural indiscutible de Rubí i de Catalunya", especialment pel que fa a la protecció, la difusió i la promoció del patrimoni històric de la ciutat vallesana i del nostre país.
 
D'aquesta manera, es fa realitat una llarga reivindicació de la ciutat, impulsada per la família Vallhonrat (llegir article a Diari de Rubí), diversos partits polítics i, finalment, el mateix Ajuntament de Rubí, ja que l'any 2015 el ple va aprovar per junta de portaveus una moció que reclama, precisament, que es distingís aquest museu amb la Creu de Sant Jordi (veure notícia). 
Creu de Sant Jordi per al Museu Vallhonrat. Foto: Cedida
L'any passat, la Creu de Sant Jordi també va arribar a Rubí gràcies a la trajectòria professional del fotògraf rubinenc Josep Maria Roset (veure notícia). L'any 2014, el rubinenc Ignasi Marroyo també va rebre la Creu de Sant Jordi de la mà del president de la Generalitat del moment, Artur Mas (veure notícia).
 
En l'edició d'enguany la Generalitat ha distingit 29 personalitats i 15 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o  en el pla cívic i cultural. És el cas de Leo Messi, Ernest Benach, Núria de Gispert, Núria Picas, Gemma Rigau, Joan Rigol i La Trinca, entre altres. Pots consultar el llistat de guanyadors aquí.

Recordem que la Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.