diumenge, 21 de juny del 2009

Un nou enllumenat que no agrada als veïns

L'Ajuntament de Rubí ha iniciat darrerament les obres de substitució d'enllumenat públic de molts carrers de Rubí. Gràcies al fons estatal s'està adaptant l'enllumenat a la llei 6/2001 d'ordenació ambiental de l'enllumenat per a la protecció del mitjà nocturn, pel que es substitueixen les bombetes de vaor de mercuri contaminants per bombetes de vapor de sodi (75.000€) i també d'aquells fanals que provoquen contaminació lumínica zenital, amb un cost molt més important, d'1,150 milions d'euros. Aquesta actuació era necessària fer-la, ja que era una llei a la que calia adaptar-se, per tal de millorar la qualitat ambiental i reduir la contaminació llumínica de les ciutats europees.

Ara bé, alguns veïns s'estan adonant que amb el canvi de fanals els carrers estan molt menys il·luminats. Les làmpades que fins ara eren de 125W es canvien per d'altres de 70W o 100W, les de 250W passen a ser de 150W, i les de 400W passen a ser de 250W. Això comporta un estalvi en potència instal·lada, però també un efecte visual, ja que els carrers que fins ara presentaven una il·luminació correcta, ara en alguns casos presenten una il·luminació molt més limitada.

Tal i com es pot veure a les dues memòries (substitució mercuri o zenital) aquestes actuacions estan exteses per tota la ciutat. La petjada ha rebut algun missatge de veïns afectats per aquest tipus d'obres. A més, La petjada ha realitzat algunes fotografies a una de les zones afectades, la zona delimitada pels carrers Camí de Ca n'Oriol, Miquel Gomita, Anton de Borja i Josep Sentís, on s'observa que els carrers estan menys il·luminats a les nits.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

i que? algú es mira els carrers a les nits? per què han d'estar tant il·luminats? jo trobo les claus igualment...

Anònim ha dit...

pues crea muchisima inseguridad y con la crisis, menos luz es igual a mas robos

Jo@net ha dit...

Doncs a mi si que m'agrada i aplaudeixo el canvi!. Apart de minvar la despesa energètica, també farà minvar la contaminació lumínica doncs no només he observat un canvi de làmpades sinó que també, en força llocs s'ha canviat el fanal complert on la novetat principal son els reflectors que ara només enfoquen "cap avall".

Amb els nous fanals, s'evitarà que bona part del fluxe de llum s'escapi fòra de l'àrea que es vulgui iluminar. Un excés de llum, a més, provoca importants pèrdues de llum per reflexió al terra i demés objectes sobre-il.luminats. I respecte el fet que s'apunta a l'article que ara hi ha zones poc il.luminades, jo penso que és una cosa ben relativa.

En una zona excesivament il.luminada, provoca que a les zones veïnes es tendeixi a imitar-les, tendint com a mínim a igualar el nivell d'iluminació de la primera. Això és ben bé una reacció en cadena que es propaga i al final, acaba agravant el problema. L'ull humà necessita un cert temps d'adaptació entre diferents nivells o intensitats d'il.luminació, de manera que quan passem d'una zona amb un excés de llum a una altra zona raonablement il.luminada, tenim la falsa impressió que l'enllumenat d'aquesta última és pobre o insuficient. Com a experiment casolà, això és le mateix que ens passa quan conduïnt, entrem dintre d'un túnel. Els primers metres metres veïem poc doncs necessitem que l'ull s'adapti a les noves condicions de llum. Per tant, si a tota la ciutat és fà el canvi de làmpades no serà un gran problema.

Amb tot això, no només hi veig que avantatges: disminuir la despesa energètica, menys enlluernament ja que no ens "cegaran" (o menys) els fanals si els mirem directament, més seguretat vial ja que no tindrem tants enlluernaments que provoquen fatiga visual i per tant disminució de percepció, no emprenyarem tant a les aus ni les desorientarem, més privacitat a les llars ja que la llum no iluminarà tant les façanes i també podrem tornar a veure els estels al cel com fa anys que no es veuen.

I què carai!... perque tenim una llei (LLEI 6/2001, de 31 de maig) que vetlla per totes aquestes coses (DOGC núm. 3407 - 12/06/2001)

Anònim ha dit...

Doncs a mi no em fa gaire gràcia caminar per carrers molt poc enllumenats... potser perquè sóc dona i no m'agradaria emportar-me cap sorpresa.

Anònim ha dit...

tot-hom que tingui una mica de cultura de la seguretat (especialistes, policies...) desde sempre ens diuen que un portal ben enllumenat, un garatge amb llum a l'entrada, un carrer on hi han cotxes aparcats amb llum... SEMPRE té menys risc de patir un robatotori ja que el llum funciona com a disuació. Qui digui lo contrari ho diu per dir-hi, ara bé es cert que hi han d'altres raons per baixar el grau d'il·luminació com son l'estalvi energètic i la contaminació lumínica. Però que un carrer amb poca llum es més propici de patir un robatori això es la realitat. Per cert, al primer anònim jo li diria que si sols necesita la llum del seu carrer per trobar les claus ho digui a l'ajuntament i que li canviin els fanals per una llenterna, així podrem estalviar energia.

Anònim ha dit...

No, una llanterna no em va bé, necessito la llum, però no tanta, a més, al meu carrer les llums no funcionen durant mig hivern (no sé per què) i ningú m'ha robat encara, si la gent amb pasta vol tenir la casa ben il·luminada perquè no li robin, que se la iluminin ells, la gent que no tenim gran cosa perquè ens robin no ens importa molt, i dormim millor

Jo@net ha dit...

Sabeu què.... i per que no es fa una sol.licitud popular a l'Ajuntament per restablir la figura del "sereno"???. A principis dels 70 encara n'hi havia a Rubí.

Anònim ha dit...

Jo@net ja que vols restablir coses del passat podem restablir la oscuretat total de les coves prehistòriques, així la gent que vulgui llum a Rubi que encengui una foguera. I ja possats podem tambè treure els supers de la ciutat i sortir a caçar el que necesitem, total ja possats...
Anònim si la gent que volem poder passejar pels carrers amb llum suficient, mirar pel balcó i veure llum al carrer, etc som rics doncs perfecte, ja possats tu també ets ric perque vius en un pis, la gent pobre no te pis.
Suposso que ja que s'estalviaràn força calers amb el consum elèctric baixaràn el preu de la llum a Rubi no? encara pagarem més que pobles ben enllumenats. Suposo que els que us queixeu de tanta llum quan vingui nadal tambè us queixeu de les barbaritats lluminiques TOTALMENT INNECESARIES que fan les botigues, o d'això no? més serietat si us plau que només reclamem que no anem a pitjor!

Jo@net ha dit...

Home! Anònim últim, t'ho prens massa al peu de la lletra i em sembla que no captes les ironies (com allò del "sereno").

En tot cas aquest tema no és res blanc o negre. Evidentment no es tracta que anem amb llanternes pels carrers, però tampoc que necessitem instal.lar una luminària com la del Gran Premi de Formula-1 nocturn de Singapur i aleshores, de nit, hagim de fer us de els ulleres de sol. S'ha de buscar la justa mesura.

Al final, el que potser ha fallat en substituir les làmpades per unes de menor consum, i potser menor intensitat lumínica, es que no s'ha tingut en compte que les distàncies entre faroles s'han mantingutv i en algún punt se'n hauria de posar alguna altra.


Ah! Per cert, no m'agraden massa els llum de Nadal, sincerament.

Anònim ha dit...

Yo personalmente creo que Rubi precisamente no se caracteriza por tener las calles sobradamente iluminadas, así que solo falta que ahora nos quiten potencia de luz. Al final andaremos palpando las paredes...

Zímon ha dit...

Tema estalvi energètic: hi ha algú que estigui en contra?
Tema seguretat: és important i cal que entre totes evitem situacions de risc; i la crisi (energètica, alimentària i finançera) pot agreujar els problemes de seguretat. Però potser ho podem resoldre d'altres maneres que no pas imitant el sol però durant la nit.
Tema supermercats: ja som uns quants els rubinencs que no comprem a aquests dominadors del mercat i no per això anem a caçar conills. Però és un altre debat.Oi?
Tema anar a pitjor: ser més eficients i estalviar energia no hauria de ser anar a pitjor. Però encara em pregunto: quan el petroli estigui a 200 $/barril (i això pot passar aquest hivern), potser haurem d'anar a pitjor a la força; així que millor anem desenganxant-nos del petroli de forma voluntària i no forçada per la situació.
Altres temes a parlar:
-Cal que estiguin igual iluminats els carrers durant tota la nit? o de 1 a 5 podrien estar a mig o a quart gas? Els problemes de seguretat es podrien resoldre no sortint a hores que normalment no es surt. I pels que treballen de nit, oi que entren o tornen fora d'aquestes hores? i ja he dit que el problema s'hauria de resoldre d'altres maneres. Per exemple al Brasil, a una ciutat que vaig visitar, es resolia fent que els autobusos que circulaven tota la nit, es paressin a la porta vigilada per un conserge dels blocs de pisos i no a les parades normals. Val a dir que allà, amb una distribució de la riquesa més polaritzada que aquí, no hi ha moltíssima més delinqüència, i si n'hi ha és perquè l'estat no arriba prou.
- Recordo ara una canço de la Rosa Zaragoza: les nenes bones van al cel i les dolentes... "Volem fer les coses a la nostra manera, i fer amb el nostre cos el que ens sembli bé, i poder caminar soletes a la nit, sense que res ens faci por".

Albert ha dit...

A vegades no és qüestió de és o menys intensitat, m'explico: al carrer Font de la Via hi ha un parc en el qual els arbres tapen els fanals provocant que el llum no arribi correctament al carrer. Cal tenir en compte que aquest carrer és un itinerari que segueixen molts veïns dels barris de la Font de la Via, Can Fatjó i PLana del Castell per anar o venir de l'estació d'FGC per la qual cosa seria convenient que des de Parcs i JArdins miressin de tenir podats aquests arbres i evitar tenir uns fanals encesos que no fan la seva funció.