dimarts, 20 d’octubre del 2009

L'IES Leonardo da Vinci s'allunya de Rubí

Rubí compta amb 4 instituts d'ensenyament secundari i diversos col·legis concertats que ofereixen ESO, BTX i cicles formatius. Tot i això, alguns rubinencs cursen els seus estudis de Batxillerat (sobretot els que feien la modalitat artística ja que a Rubí només s'ofereix a l'IES La Serreta) o de cicles formatius a l'IES Leonardo da Vinci, de Sant Cugat del Vallès. Aquest centre està situat a la carretera de Rubí a Sant Cugat, molt a prop del centre comercial, i per tant, molt a prop de Rubí.
Segons recull el portal Cugat.cat, a partir del curs 2011-2012 un nou institut substituirà a l'actual. El nou IES Leonardo da Vinci es construirà al nou barri de Volpelleres, al costat de la futura estació de FGC del ramal de Sabadell. El nou centre tindrà una capacitat de 800 estudiants, entre els quals podria haver-hi estudiants rubinencs. Un dels punts forts d'aquest nou IES serà la seva oferta de cicles formatius. L'Ajuntament de Sant Cugat està treballant en un estudi que determinarà quines són les necessitats formatives del municipi i del seu entorn. Actualment els cicles formatius del Leonardo són gestió administrativa, equips electrònics de consum, administració i finances, sistemes de telecomunicació i informàtics i aplicació de projectes de construcció.

La nova ubicació d'aquest centre, més allunyat de Rubí, potser farà canviar els hàbits dels estudiants rubinencs, i que optin per cursar els seus estudis a Rubí o bé a Terrassa. De moment es desconeix quin serà el futur ús de l'actual institut.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

El que jo no entenc és com a Rubí encara no tenim més centres educatius de segon grau, universitats, ja siguin centres privats o concertats, dels públics ja tenim el cupo.
Si tenim un nivell baix d'estudis entre la nostra població, penso que cal fer més centres educatius, ja que de ben segur un dels problemes d'aquest baix índex és haver-se de desplaçar per a poder seguir estudiant un cop acabada l'ESO, molta gent que conec no va continuar estudiant perque havia d'anar a BCN, Terrassa, Sabadell per a poder estudiar, és trist però és la realitat!!!
Quants centres de nivell superior tenim a part dels públics: La Regina Carmeli i Els Maristes (i crec que són grau mitjà)

Anònim ha dit...

el regina carmeli, no. solo els maristas.
es una vergüenza que los estudiantes tengan que irse fuera de rubi para tner una enseñanza decente.
pero,bueno, que podiamos esperar, es rubi, el pueblo de las carencias.

Jo@net ha dit...

Fa uns mesos es va engegar la campanya "M'agrada Rubí!" impulsada per ERC. Molts ja vam acusar aquesta de ser una campanya d'autocomplaença i que d'alguna manera volia dir "ja està bé tot com està" o també la constatació que l'horitzó per Rubí ja està assolit i ja no queden més idees per potenciar el nostre municipi, en posar-lo al dia o en tenir full de ruta pel futur. És "l'anar fent" per gestionar el dia a dia i anar més o menys mantenint les coses. L'únic full de ruta és el POUM, però això és el continent, no el contingut. Jo apostaria més aviat per una campanya de l'estil "Rubí, espavil.la't!" o "Rubí, posa't les piles!"

Rubí forma part de la nova constituïda Catalonia Innovation Triangle (CIT), on hi formen part Cerdanyola, Sant cugat i Rubí, els tres municipis al voltant de la B-30 amb l'objectiu, d'entre altres, de potenciar aquesta zona a nivell competitiu, atraure noves activitats empresarials i econòmiques (i inversions). Ara per ara, tinc la percepció de Rubí com la "ventafocs" d'aquest grup. Cerdanyola serà un pols important amb el Sincotró i totes les activitats d'alt valor afegit que s'instal.laran atretes per les sinèrgies de la zona i a més, al costat d'una Universitat (UAB) d'on es poden alimentar de talent. Sant Cugat ha sabut atraure el campus d'ESADE i la zona d'activitats empresarials Creàpolis al seu voltant. També a Sant Cugat, en els darrers dies vaig veure pels mitjans la creació d'una Ciutat Esportiva. I Rubí? que hi ha de nou???

A Rubí dona la sensació que només en agafem al present i es vetlla per evitar que les empreses marxin del municipi, més que per atraure noves oportunitats i de mes alt valor afegit (com si fan els veïns) que a la llarga, és el que donarà riquesa a Rubí. Tard o d'hora tot allò que és només manufactura o serveis de poc valor afegit trobaran ubicacions més rendibles a cualsevol altra part del món. Les deslocalitzacions seràn com el pà de cada dia. Cal dotar al municipi de tot allò que permeti als seus ciutadans adquirir noves competències o reciclar-los per ser competitius i valuosos al mercat laboral. Això s'ha de veure com una inversió pel futur de Rubí. La formació és clau!.

Albert ha dit...

Totalment d'acord amb Joanet i la resta d'aportacions.

La veritat és que si es vol potenciar les empreses ubicades a Rubí cal que se'ls faciliti un personal format i competent. És curiós que no hi hagi un centre de formació professional que sigui un referent a nivell de comarca amb el teixit industrial de Rubí.

Una altra cosa és si l'aspiració de molts joves és únicament arribar a ser mosso de magatzem... (això sí que és valor afegit...)

De totes maneres, cal ser conscient que molta de la gent amb estudis universitaris que viu a Rubí no hi treballa perquè no té possibilitats de desenvolupar els seus coneixements i han de marxar a BCN, Terrassa o Sant Cugat on s'han ubicat emreses que busquen el valora afegit en el coneixement.

De nou, Rubí, s'ha tornat a quedar enrera, com en tantes i tantes coses: gestió de la mobilitat, de posicionament a nivell d'àrea metropolitana, sentiment d'identitat, equipaments lúdico-culturals, etc.

Anònim ha dit...

Jo per exemple, tinc titulació universitària i l'únic que vaig poder fer a Rubí va ser l'EGB de la resta res de res, per la mala formació de centre o nul·la que tenim.
Per a poder treballar mai he pogut treballar a la meva ciutat ja que no hi ha empreses bones per a gent amb titulacions universitàries, les poblacions del voltant aposten per les noves empreses de serveis però Rubí es conforma com sempre amb el que te...i això del Triangle entre Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí, no sé que pinta Rubí perque no te res a comparar amb les altres...començant pels polígons oblidats i els tipus d'empreses...això és innovació?Que pena de veritat...

Anònim ha dit...

Cal un gran impuls en educació a Rubí, no només a nivells superiors sinò també en infantil, primària i secundaria.... i apostar també pels PQPIs....

Hi ha una mancança en el tema educatiu bastant important...

però calen tantes coses...

Anònim ha dit...

No es volia fer a la zona de la riera una universitat?doncs ara es veu que sera un equipament de l'ajuntament d'aqui a X anys....
Perque
Rubi no dona terrenys per a construir oficines com s'esta fent a Sant Cugat?les empreses l'unic que donen son problemes a la ciutat: contaminacio, problemes de movilitat..en canvi les oficines: riquesa a la ciutat, bona imatge i personal qualificat. No ho entenc de veritat, esta clar que el meu futur cada vegada veig mes clar que no sera a Rubi....

Jo@net ha dit...

De Rubí n'he sentit de varis colors. N'havia sentit que es volia impartir a l'Edifici del Rubí I+D uns estudis Universitaris sobre energia solar, d'on Rubí en volia ser un referent a nivell de país. El POUM també preveia un campus a la zona de la Llana per impartir-hi estudis sobre Processament d'Imatge...

Molt bones intencions però res de res de concreció. Tot és fum. No hi ha full de ruta.

Amb estudis superiors, jo també em veig obligat a treballar fòra de Rubí, a només dos quilòmeteres de casa, però en terreny de Sant Cugat, on si nó!

Albert ha dit...

A l’entrada de Rubí per la carretera de Sant Cugat hi ha uns blocs d’oficines recents, a l’Avda. de l’Electricitat també se n’han fet de noves. Estan ben ubicades, una imatge moderna i de ben segur que poden aportar metres quadrats d’oficines a Rubí, on no hi ha gaire disponibilitat d’oficines. La qüestió és que pràcticament totes estan buides: la crisi? L’entorn és atractiu (sobretot la de l’Avda. de l’electricitat on el lateral de la carretera és pràcticament zona de guerra amb sots, males herbes, etc.). .

Trobo que altres municipis han sabut vendre’s molt millor, per exemple des de Sant Cugat han sabut vendre el municipi com una MARCA, i la gent l’associa a qualitat de vida, zones verdes i ajardinades, empreses punteres o de referència... En canvi Rubí, i altres municipis, no han sabut vendre la seva potencialitat: tenim indústria, molt bé, doncs cuidem-la i facilitem-los les coses: asfaltat, enllumenat, revisió de la pressió fiscal, centres tecnològics, centres de serveis associats a les empreses.

Si tens una empresa i vols vendre’t, on t’ubicaràs? En un lloc que s’associa a Polígon industrial amb tot el que això comporta: camions pesants, manca de manteniment, manca d’incentius fiscals per establir-t’hi, mala combinació en Trasport Públic pels treballadors... o bé en un parc empresarial amb zones verdes, serveis avançats com oficines bancàries, gimnàs o restauració de qualitat on portar els clients, transport públic a la porta de l’empresa des del centre de BCN, empreses de referència en el seu sector...

PD. També tinc estudis universitaris i també em veig obligat a desplaçar-me fora de Rubí per treballar (i per anar al cinema, comprar roba, anar al teatre...)

Anònim ha dit...

BOMBA!

Els concessionaris i constructors del equipament esportiu del Parc de la Natura són Proinosa i Duet Sports i estan sortin als diaris amb el cas de l'alcalde de Santa Coloma i el Macià Alaverda. L'amo de proinosa ha estat detingut

www.proinosa.com/index.asp

Anònim ha dit...

El què vull dir és que a veure si ens quedarem amb les obres a mitges! i no pels nostres governants sinó per mala sort!

Jo@net ha dit...

Albert, jo penso el mateix. Rubí no té MARCA. Més aviat, denota connotacions negatives en molt àmbits que he comprovat.

Anònim ha dit...

Estaria be fer pancartes per Rubi, dient "Rubi no estima als titulats", l'ajuntament s'omple la boca dient que la gent de Rubi viu i treballa a la ciutat, cal afegir que els universitaris no tenim CAP oportunitat!!!!

Anònim ha dit...

"molta gent que conec no va continuar estudiant perque havia d'anar a BCN, Terrassa, Sabadell per a poder estudiar, és trist però és la realitat!!!"
Lo que si es triste es que alguien diga eso y encima se lo crea!! venga ya hombre!! si alguien ha dejado sus estudios porque tenía que irse a unos pocos kilómetros no quiero ni saber los trabajos que rechazará porque no estén debajo de su casa...ANDA YA!!
Que Rubi no tiene centros de estudios superiores y mil cosas más que faltan DEACUERDO, pero quien diga que por eso no ha estudiado es un cuentista que no veas, esa tontería no te la crees ni tu. Si no encuentra trabajo en Rubi ¿no trabajará? jaja no vaya a ser que se canse de ir a Terrassa a trabajar. Mucho vago sin estudios veo que vive por Rubí...

Anònim ha dit...

Muchos de los que tenemos estudios universitarios efectivamente no estamos trabajando en la ciudad, doy fe de ello. En esta ciudad incluso os digo que muchos de nosotros sólo estamos por el precio de las casas y porque está cerca de nuestro centro de trabajo pero sólo venimos a dormir porque la ciudad da pena. Es una ciudad fea, sin servicios, con un nivel de suciedad bestial, un nivel cultural general bajísimo, etc.
Rubí para muchos de nosotros sólo es eso, una ciudad más barata donde dormir y punto, no nos vemos para nada reflejados en esta ciudad porque no tiene nada atrayente y si no es para dormir siempre hacemos nuestra vida en ciudades cercanas; ¿que hay en Rubi para que quedarse el fin de semana? cualquier ciudad cercana tiene de todo...zonas verdes, ocio, etc ¿donde está la limpieza de sus calles? si donde no hay suciedad hay ¡más suciedad! pero si hay varias calles donde todos los parkings tienen sus entradas llenas de orines, donde no hay ni una pared de edificios de propiedad sin estar llenas de pintadas y suciedad, donde hay botellas de bebida encima de coches y ventanas de bajos... Está claro que al igual que salimos de Rubi para poder trabajar en algo del nivel de nuestros estudios lo tendremos que hacer en un futuro si tenemos hijos para que ellos tengan una buena educación...nadie quiere que sus hijos tengan menos oportunidades que nosotros mismos y estudiando en un colegio de Rubi (quitando 3 colegios, y no es un decir: SON SÓLO 3, ya sabeis cuales) no tendrán las mismas oportunidades que en otros de fuera.

Anònim ha dit...

ultimo anonimo, tienes toda la razon, la mayoria Vivimos en rubi por el precio de los pisos y a la que podamos nos marcharemos, esta ciudad es una MIERDAAAAAAA.
Y el gran problema son los politicos que ha tenido y tiene rubi.

Anònim ha dit...

Bueno els que som de tota la vida en estimem Rubí, jo tinc estudis superiors i veig que hi ha molt poc nivell cultural, pero em dona la sensacio que aixo esta canviant, ho veig pelo carrer..suposo que sera perque molta de gent jove de bcn o ciutats proximes on el nivell del preu dels pisos es mes car han decidit venir a viure aquí, una ciutat del mes normal, fins i tot per envejar a altres ciutats de les mateixes caracteristiques de Rubí i molt proximes (Martorell, Badia, Cerdanyola, Ripollet...etc) doncs prefereixen Rubí perque sincerament és algo més atractiva, us asseguro que jo viatjo per tota Espanya i de vegades RubÍ dona goig, pero cal MOLT per fer encara, tenim una ciutat capdavantera com SantCugat i grans ciutats com Terrassa i Sabadell que penso que no ens podem comparar ja que no es comparable.

Anònim ha dit...

Para el último anónimo decirle que yo discrepo en 2 cosas de las que dices: la primera que la gente viene a Rubi en vez de a Cerdanyola, etc porque es mas atractiva...¡va a ser que no! siento decirte que mi caso y el de otros que conozco hemos elegido Rubi en vez de las otras ciudades que comentas (Badia aparte...tampoco nos pasemos) porque está mejor comunicada con Barcelona y Sant Cugat por los FGC que es donde trabajamos la mayoría. Y la segunda cuando dices que comparada con Rubí muchas ciudades de España son peores...esto es indiscutible, pero no quita que Rubí da pena verla y asco pasear por sus calles. Que haya ciudades en españa peores no te puede hacer creer que aquí estas bien porque no lo estás. Para comparar tienes que hacerlo con ciudades de tu alrededor y pocas hay peores que Rubí.
Por otra parte me alegro sinceramente que quieras a Rubí porque es tu ciudad desde siempre, con gente como tú quizá es posible hacer una ciudad mejor, ya que el gran problema que yo veo en esta ciudad es que la gente que vive no la quiere y por eso la tiene así (políticos incluidos). Pero creo que lo que notas es mas un "amor de madre", que ya sabemos todos que siempre es incondicional, que un amor basado en algo real porque a vistas de cualquiera Rubí es sucio y feo.

Anònim ha dit...

i tu, fas alguna cosa que estigui a les teves mans per millorar la ciutat?

Anònim ha dit...

mientras en rubi la policia no actue no habra nada que hacer.Ese es el gran problemas. Desde el Ayto. ya pueden hacer ttodas la campañas que quieran, que no serviran de nada, estas personas solo entienden un tipo de mensaje y es el de la multa ,si los multan repetidas veces ,empezaran a pensarselo un poco antes de volver cometer cualquier tipo infraccion,ya sea pintadas, ensuciar,aparcar donde no deben, pasar con el coche por la zona peatonal....
el problema, y creo que todos lo hemos visto con nuestros propios ojos, es que lo hacen delante de la policia y no les dicen nada, como mucho les avisan de que eso no se hace.Solo he visto actuar de una forma tajante a la policia cuando alguien ha aparcado en la zona reservada para el Ayto.

Anònim ha dit...

Por supuesto que hago algo para mejorar la ciudad: vivo aquí y es donde pago mis impuestos, no ensucio las calles, no destrozo mobiliario urbano, no robo, etc en resumen soy una persona cívica porque así es como mis padres me han educado, algo que veo que es el gran defecto de esta ciudad donde lo normal es ver a alguien escupiendo en la calle, pasando por calles estrechas a todo gas con su coche tuneado o ciclomotor estruendoso, donde hay personajes que firman mas en las paredes que en sus documentos del dia a dia, donde hay propietarios que tienen sus casas destrozadas dando esa imagen de "Rubi" que luego se exporta. No soy creido ni nada que puedas pensar, sólo realista y se a ciencia cierta que si todos fueran como yo y como muchos de los que visitan y escriben en este foro te aseguro que esta ciudad sería otra mucho mejor, mas limpia, mas civilizada y mas humana. El problema reside en que como alguien ha dicho anteriormente "en esta ciudad todo se vale" y ese el el gran problema porque se junta el poco nivel cultural que tiene la mayoría de la población (agravada también por la fuerte immigración) y el poco control policial, lo que nos lleva a ver la ciudad en el estado tan lamentable en el que está. Yo no se tú pero yo y mucha gente de la que conozco respetamos las leyes, somos cívicos y por eso nos indigna ver el estado penoso de esta ciudad, la actitud de sus gentes y de sus governantes. Siento decirlo tan claro pero de sobras sabeis que es lo que mucha gente siente en esta ciudad y por eso mucha gente se ha ido y muchos otros nos iremos seguramente en un futuro ya que si la ciudad es sólo para dormir tiene muchas ventajas pero para "vivirla" la verdad que sólo tiene carencias. Creo que con el tiempo esta ciudad no mejorará ya que la gente con mayor poder económico y cultural se irá o sólo tendrá su casa y hará toda su vida fuera y la gente con menor poder adquisitivo y menor nivel cultural se quedará y vendrán aun más de fuera por el efecto llamada. Ojalá nme equivoque pero veo Rubí una ciudad Badia más, a día de hoy sólo le distingue la industria, cosa que poco a poco vemos como va desapareciendo y perdiendo fuerza, cosa que en otras ciudades sería de agradecer porque se ganaría en calidad de vida con nuevos espacios potencialmente habitables y disponibles para espacios sociales, parques, etc pero que aquí como eso no se dará sólo traerá menos enriquecimiento de las arcas municipales y la generación de más paro en sus habitantes con menor posibilidad de encontrar trabajo. No soy futurologo, sólo interpreto lo que creo que pasará a raiz de lo poco que veo dia dia en la ciudad.

Anònim ha dit...

No es necessari tenir nomes gent que pagui els seus impostos, sino comprar, passejar, fer els seus gastos a Rubi, aixi si que podrem tenir un bon comerÇ que es el que fa ciutat, d'aquesta manera millorarien moltes coses, no seguiria sent una ciutat dormitori com ho es per a molta gent. Ho sento pero es aixi!