dijous, 25 d’agost del 2011

Espectacular augment del preu del transport escolar al Joan Maragall

>> Els pares i mares hauran de pagar un 300% més pel servei de transport escolar. Els nens d'El Pinar són uns dels principals afectats
La tornada a l'escola serà més cara que mai per a les famílies de l'escola Joan Maragall, situada al Camí d'Ullastrell. La seva situació geogràfica obliga a un gran nombre de famílies a contractar el servei de transport escolar, que fins ara costava 65€ per nen i curs escolar. Aquest any, però, el seu cost serà de 265€, un 307% més. Aquest espectacular augment del cost es deu a la retallada que la Generalitat de Catalunya ha fet en la partida del servei de transport escolar cap al Consell Comarcal del Vallès Occidental. Per a aquelles famílies amb més d'un nen al centre hi haurà descomptes (175€ per al segon nen i 80€ per al tercer).
Aquest augment ha originat un desconcert important entre familiars i professors de l'escola. Com a motiu de protesta, s'estan col·locant pancartes de queixa a diferents balcons de la ciutat, i des de la direcció de l'escola s'ha criticat aquest augment del cost del servei. A més, es tem que el preu del transport pugui fer que algunes famílies no vulguin inscriure als seus fills en aquest centre per aquesta causa. L'associació de pares i mares (Ampa) ha convocat una reunió el proper 1 de setembre a la tarda per analitzar aquesta problemàtica i plantejar possibles mesures de protesta.
Un dels principals barris afectats per aquesta decisió és el d'El Pinar. Una seixantena d'estudiants es desplacen diàriament en autobús fins al Joan Maragall des d'aquest barri, situat a gairebé 7 quilòmetres. Es tracta d'un barri amb dificultats econòmiques que notaran especialment els efectes d'aquest augment de preu. A més, segons ha pogut saber La petjada de Rubí, els alumnes d'El Pinar sovint arriben tard a classe a causa dels horaris de l'autobús escolar que els porta fins a l'altre extrem de la ciutat.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

cierto que la subida es muy elevada, pero tambien es cierto que menos de 300euros anuales tampoco es algo inasumible vaya. Si no hay dinero pues habra que recortar partidas, y esta es una muy indicada.
Hay familias que no llevan a sus hijos al cole porque les es mas rentable que vayan en autocar, aunque los horarios no sean del todo favorables.

En tiempo de crisis debemos hacernos la idea que habran servicios que se recorten o desaparezcan, es normal. Lo anormal es recaudar mucho menos que antes y seguir ofreciendo sanidad, educacion,etc totalmente gratis. Ademas cada vez menos gente cotiza lo que deberia y solicita mas ayudas, asi que cada vez tendremos mas y mas recortes.

Yáiza ha dit...

És cert que són pocs diners. Als meus temps pagava 65€ AL MES pel transport escolar, així que aquesta quantitat segueix sent petita, i l'anterior, era quasi un regal.

PERÒ, tenint en compte que les escoles públiques en general "et toquen" i no les esculls tu, el servei d'autocars no hauria de costar ni un cèntim a les famílies que viuen lluny del centre. Si aquest cost no pot ser assumit per l'administració, que s'ho pensin dos cops abans de construir escoles en zones cada cop més allunyades, i a sobre d'enviar-hi nens d'un barri que està a l'altra punta de la ciutat.

Josep M. P.U. ha dit...

Em sembla vergonyós aquest augment, però encara em quedo més sorprès al saber que ja es pagava 65 euros, crec que el transport escolar al Joan Maragall hauria de ser gratis com era fa uns anys, no entenc com els pares han deixat posar aquesta taxa.
L'escola publica que hauria de ser gratuïta, ja es paga el llibres, el menjador, i ara el transport, es vergonyós, aixi es com anem enrere amb les millores socials.
Si sant de fer retallades potser que es comenci per altres serveis no l'educació ni la sanitat, es pot començar per l'exercit, la policia, i pujar els impostos als mes rics que solen pagar menys que un mileurista.
No al increment del transport escolar per la retirada d'aquesta taxa.

Anònim ha dit...

Perdona Josep però estas molt equivocat, el rics paguen molts més diners que un mil·leurista...amb això no estic dient que no hagin de pagar més, però les coses s'han de dir com son. Per exemple si un cobra uns 1000 euros li treuran menys d'un 15% d'irpf però si cobra 4000 euros li treuran més d'un 35%...

A més crec que confones els termes...que l'educació sigui gratuita no vol dir que el transport a l'escola hagi de ser-ho i que el menjar del nen també, segons tu també tindria que ser la roba i la motxilla que porta gratis. Personalment a més crec que el mateix hauria de ser a la sanitat, ja que una cosa es que t'atenguin gratis i unaltre que et paguin el menjar...veig absurd que estem pagant tots amb impostos (clar...els que paguem....) iogurts Danone als malalts quan en la seva casa tots els dies menjen Hacendado...això no es sanitat, això es despilfarrar diners, i així acabarem amb la sanitat, temps al temps.
En tot cas dir que aquest preu ANUAL es una vergonya crec que dista molt del que es ser coherent...crec que molta població està molt malament acostumada al "tot gràtis" i així aquest pais està com està. A més tant el transport, com el menjador i els llibres son gratuits pels més pobres amb ajudes socials.

No comparto per a res que la solució es treure diners de la policia, perquè realment allà hi falten, o treure diners d'aqui i d'allà....la solució només pasa perque TOTS paguem els impostos, cosa que en aquest pais molts no estan acostumats i que la gent més desafavorida s'impliqui molt molt més en l'educació del seus fills. No pot ser que tinguem una educació gratuita pels més desafavorits QUE ENS COSTA UN RONYÒ A TOTS i desprès els seus fills vagin al cole a passejar-se i no li treguin cap profit, a part d'absurd es vergonyòs i una falta de respecte per a tots. Només cal veure el fracàs escolar a Espanya, el PITJOR amb MOLTA diferència amb la resta d'Europa, per veure que el problema principal d'aquest pais es l'educació...així no anirem en lloc.

Anònim ha dit...

Si valgues 130 l'haurien apujat un 100%

Si valgues 185 l'haurien apujat un 200%

Si valgues 260 l'haurien apujat un 300%

.......


Si abans pagaven un 100% (65€) ara paguen un 407% , [un 307% més ]no confondre la pujada amb la base resultant, que tot i que és molt , no cal inflar-ho més.


Jordi Enguita

Anònim ha dit...

El 185 és 195 que he fallat la tecla al mobil

Jordi

Josep M. P.U. ha dit...

Potser si que estic equivocat, però també potser que siguis tu anònim que estigui equivocat, no i ha res gratis l'educació i la sanitat la paguem amb els impostos a ningú li surt gratis, excepte aquells que no paguen els seus impostos i que solen ser els més rics aquells que no es veuen obligats a viure d'una nomina que aquest si que pague els impostos, les estadístiques diuen que la majoria de empresaris, autònoms i professionals liquiden per sota del assalariats els de la nomina, aixo o diuen les estadístiques tu pots mirar cap a un altre costat si vols.
En quant al pagament del transport a les escoles la gent que va al Joan Maragall es aquella gent que en el seu barri no te plaça escolar, bàsicament, com per exemple la gent del Pinar.
El menjar a la escola, també es educació i si s'interpretes aixi potser la gent no menjaria Hacendado com dius tu, la sanitat, desgraciadament el que te que menjar en un hospital es perquè esta força fotut, a un hospital no si va a fer vacances, si va a curar-se i es important al menys el temps que esta allí se li controli el que menja, t'asseguro que el menjar i els iogurts no son lo que fa desequilibra el pressupost d'un hospital ni de la sanitat, son més aviat d'altres coses, com l'excés de carrec intermitjos, supervisores etc, de seguratas i d'altre personal que no te res a veure amb els serveis sanitaris, i ha una cosa que cal que sàpigues que a Catalunya i de rebot a Espanya estem molts puts per sota de la mitjana europea en despesa social, per equiparar-nos a lo que es gasta l'Europa del 15 hauríem de gastar-nos 60.000 milions d'euros mes de lo que ens gastem ara, estem a la cua de la despesa social europea.
Esta clar que no ens posarem d'acord ens ho mirem des de punts de vista molt diferents

La petjada ha dit...

Gràcies per la observació Jordi. Ja està arreglat!

Anònim ha dit...

Ara ja pots treure els meus comentaris ;-). Bon article i bons comentaris. Crec que en Pijuan té raó.

Una abraçada

Jordi Enguita

Anònim ha dit...

Tens raó que veiem les coses des de dos punts de vista molts diferents.
Crec que tú veus la vida des del punt de vista de que son els altres els que han de fer els esforços i han de solucionar-te les coses, per això penses que el problema sempre el tenen/el generen els rics i no tots nosaltres, tú i jo inclosos. Penses que has de pagar molts pocs impostos però tenir uns serveis públics de primera. Penses que problema del funcionament dels serveis públics i la manca de recursos són perque els rics no paguen o paguen poc, i que si paguesin molt més problema resolt.

Jo en canvi veig el problema desde l'abús continu que es fa dels recursos públics per molta població, la qual a més en la majoria dels casos son els que menys impostos paguen i més exigencies demanen. Jo no entenc com algú es pot queixar perque l'autubús escolar li costi 265 euros anualment, quan som la resta de ciutadans que no l'utilitzem els qui els hi estem pagant...ja que amb aquest trist cost continua molt subvencionat. Si tant car els hi sembla la solució es molt senzilla: poden agafar el bus regular i llestos! i no em valen excuses de que el servei es dolent i més car, perquè es el servei que tots tenim..per exemple si un avi del pinar (i no dirè ja de can mir etc) necesita anar a fer una gestió, l'ajuntament no li paga un servei exclusiu d'autocar..s'ha de fotre i agafar el bus regular.

En tot cas el que vull dir-te es que hi ha molta població que com no està acostumada a pagar impostos li sembla que tot ha de ser gratis i en fa un abús. Tu dius que el servei de càtering no significa res en comparació amb el cost de la sanitat...no estic d'acord, son molts mil·lions d'euros que no calen gastar-se perquè això no es sanitat, és alimentació i el servei es molt molt car. Dius que el menjar al col·legi es educació...més de lo mateix. Dius que el problema de la sanitat son els càrrecs intermitjos, els seguratas (per cert hi han molts pocs! es nota que no coneixes el problema del personal hospitalari en alguns centres), etc però el que no dius es que hi ha moltissima població que abusa dels serveis públics i per això son tant cars.

Jo crec que el problema dels serveis públics son l'abús que en molts casos es fa i la manca de seriositat de les administracions en afrontar el problema, no de la manca de diners que es destinen. Fas comparacions amb Europa...crec que no es encertat perque no son dades estrapolables. Si vols fer comparacions fes totes les comparacions, no només les que t'interesen. Digues que el servei de sanitat gratuit no existeix a la resta de païssos, amb alguna excepció. Fes comparacions de la cultura i l'educació que tenim nosaltres amb la de la resta d'Europa, es molt trist estar els últims!. Digues el que paguem aqui d'impostos comparats amb la resta, etc etc

En resum, molta gent de la que es queixa de lo car que ara li es el bus, el que no diu es la quantitat de diners entre bus, col·legi, menjador, etc que no paga perque els hi estem pagant la resta, i que a sobre son diners tirats a les escombreries perque el seu fill el que fa es anar al col·legi a perdre el temps. Més exigencia per a qui reb diners públics i menys exigencies a la resta perque els hi paguem!

Anònim ha dit...

Mireu en aquesta adreça l'organigrama de la Diputació de Barcelona (és un exemple), i veureu en què gastem els diners els contribuents. Compteu només els càrrecs de polítics, que tenen un sou considerable: Diputats, Diputats adjunts, Presidents delegats, Coordinadors, Gerents... No sé si el tema és discutir si els iogurts han de ser Danone o Hacendado!
www.diba.cat/directori

Anònim ha dit...

Estic bastant d'acord amb el que diu l'anònim de les entrades tant llargues.

El que passa que pagar 265€ quan estaven acostumats a pagar-ne bastant menys pot ser un problema molt important en segons quins entorns familiars. Algú sap si se'ls ofereix alguna facilitat? Del tipus pagar-ho en 3 vegades durant l'any sense interessos...

Tornant a l'anònim se m'ha acudit el següent: igual que quan et donen una beca universitària has de mantenir uns resultats o te la treuen, jo faria el mateix amb altres serveis. I que ningú em vingui en que si un nen no és bo estudiant no se'l pot discriminar, perquè el què s'hauria de fer si realment té dificultats és re-enfocar les ajudes que rep aquest nen, no llençar els diners perquè faci una cosa que no pot...

Per altra banda, que ja n'hem discutit molt en diverses entrades d'aquest blog, hi ha molts més focus on s'ha de treballar per arreglar la situació: racionalitzar els sous del polítics, ajustar impostos per tothom, repassar partides "intocables"...

Agustí M. Botija ha dit...

Hola, dir que al Vallès nomes hi han dues escoles que tenen transport escolar per la seva distancia, a Rubí i La Floresta. Que s'ha aconseguit que el consell comarcal deixi el preu en: 1er nen 177€, 2on 89, 3er... 0€, pero amb un detall, l'eliminació del transport al migdia, temporalment el tindrem un trimestre, pero aixó representa que o els pares els tindran que buscar al migdia per no pagar 90/120 € mensuals, i aixó si comença a ser un problema, no el transport, o es queden a dinar al cole, amb el cost per les families. A mes a mes obligat per la distacia i sense oblidar que molts nens hi son en aquest colegi perque no tenen plaça en altres de Rubí. Per arrodonir-ho no hi ha prou espai si la majoria utilitza el menjador, o sigui tenim un altre problema, tot perque despres de mes de 35 anys, jo ja hi vaig anar al Joan Maragall, no s'ha resolt el problema de tenir prou places escolars al casc urbá que facin que el centre nomes sigui de referencia per les urbanitzacions. Sense oblidar que en altres comunitats el tema de transport es per distancia al centre des dels habitatges encara que sigui el mateix terme municipal, no com a Catalunya que no es obligatori el transport escolar si l'escola es al mateix terme municipal.
Bona nit.

Agustí M. Botija ha dit...

Perdó, per ser fidels a la realitat reconeixer que l'administració fa un esforç en el tema del transport, ja que el cost real del servei per alumne es de 750€, no se qui fan calculs pero suposan uns 400 alumnes,al voltant de 300.000€ any nomes en transport, dels quals pagaven els pares l'any passat 26.000€.No vull pensar quants diners ens ha costat aquesta escola en els mes de 35 anys, quantes escoles es podrien haber construit ????, jo no ho se. No soc arquitecte ni economista, pero no em surten les comptes.

Anònim ha dit...

Portar 60 escolars d'una banda a l'altra de la ciutat se'n diu ineficiència per part de l'Ajuntament/Regidoria d'Educació i per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Quantes hores es perden de son, d'estudi per fer tot aquest trajecte?

Anònim ha dit...

I anar-se a viure a un lloc on no hi han places escolars pels teus fills com es diu?
Aqui volem tenir-ho tot...un vol viure a un lloc llunyà dels serveis de la ciutat, i per això paga menys pel seu habitatge, però després vol que els serveis els hi possin perque en aquell lloc no hi ha.

Anònim ha dit...

Agustí, es nota que no ets arquitecte ni economista. Amb aquests diners no obres i mantens un col·legi un mes ni boig

Josep M. Pijuan Utges ha dit...

Es difícil donar resposta a tant llargues explicacions les coses son mes senzilles, cal pagar impostos i jo els he pagat des de el 12 anys que en vaig posar a treballar, estaria d'acord a pagar-ne més sempre que es destinessin a una millora dels serveis públics, tot lo demés que dius no te sentit vivim en una democràcia que ens diu que tenim que compartir la riquesa els que guanyen més han de pagar mes i els que guanyen menys pagaran el que els i correspon, jo m'agradaria que aquest pacte implícit de repartiment de la riquesa no es trenques, perquè si no es aixi aixo no es democràcia, aixo es un altra cosa i aleshores parlem-ne. Totes aquestes afirmacions de si uns utilitze't els serveis públics més que els altres no te sentit, tu potser no utilitzaràs l'autobús escolar però utilitzaràs les universitats, les carreteres o les autovies o els ferrocarrils que els paguem entre tots.
O som capaços de compartir la riquesa a partir d'un estat democràtic o ens i farem malt, tampoc seria res de nou a la humanitat i potser estaria be de anar-ho provant.....

Anònim ha dit...

parles de democracia, de drets i deures, de pactes implicits...mai he dit que jo no hagi de pagar més impostos que els altres, només dic que la base del problema crec que esta en que molta gent gent vol rebre ajudes i ajudes pero no donar res a canvi, i aixo no es ni democracia, ni respon a la voluntat de solidaritat i trenca qualsevol pacte implicit. Si rebs ajudes que a altres ciutadans li han agafat del seu treball i esforç, lo minim es que ho agraeixis i que actuis en consequencia, es a dir, si rebs ajudes pel autobus escolar no pot ser que possis el crit al cel perque no et paguen els 750 euros complerts, sino crec que has de veure que amb impostos d'altres ciutadans deixes de pagar més de 500 euros i que el cole a més et surt gratis, llavors a més que minim que exigir que els teus fills vagin al cole a estudiar i a aprofitar els impostos que altres paguen, perque algun dia els teus fills puguin ser dels que donen i no dels que reben.
Crec que estem tots equivocats com a societat quan només exigim donar als altres mentres nosaltres no volem donar res. Si no pots donars diners dona esforç i bon serveis als diners que rebs, sino crec que no es democracia, sino unaltre cosa, i aixi no anem en lloc.
Respecte al que deia unaltre anonim, veig correcte que millor no es comenci a possar adjectius al que fa l'ajuntament amb la gestio del coles i demés, perque com algu deia si posem adjectius a moltes families no acabariem mai...i ja no em refereixo a que es vagin a viure a llocs on no hi han serveis i els demanin despré com algu deia, sino a coses de més calatge com tenir 3 o 4 fills si no tens recursos per a mantenir-los i coses aixi...millor que no posem adjectius...

Josep M. Pijuan Utges ha dit...

No puc mes que mostrar el meu desacord absolut amb l'ultim escrit, sembla un escrit de una persona que considera als altres uns aprofitats i no parteix de la base que les persones que fem us dels serveis públics estem exercint un dret com a ciutadans.
En tot cas no respondre mes a aquesta persona anònima, em sap molt greu que la gent tingui tanta por en identificar-se.