dimarts, 24 de maig del 2016

Avui fa un any de les eleccions municipals... i aquests van ser els resultats

>> El PSC va tornar a ser la força més votada tot i perdre dos regidors. ERC va créixer de forma espectacular, C's va entrar amb força al ple municipal i el PP va desplomar-se.

El 24 de maig de 2015, tot just avui fa un any, les urnes es tancaven a les 20h. A partir d'aquest moment s'iniciava el recompte de vots d'uns comicis municipals més oberts que mai a Rubí. La participació (51,01%) va ser la més alta a unes municipals des de 2003 -quan el PSC va guanyar per primer cop a Rubí- i després d'una campanya marcada per la irrupció de nous partits i l'aliança entre ACR, EUiA i CUP en un nou projecte polític anomenat AUP. A més, el PSC estrenava candidata: Ana Maria Martínez. Els resultats van ser els que avui marquen la configuració del ple municipal.

1. El PSC venç per la mínima i Ana Maria Martínez veu perillar l'alcaldia. El PSC va repetir com a formació més votada a Rubí, tot i perdre dos regidors. Van ser 5.636 els rubinencs que van confiar en els socialistes, un 20,67% dels que van efectuar el seu dret a vot. Amb aquests resultats, Ana Maria Martínez no tenia totes les garanties per convertir-se en alcaldessa. De fet, durant les setmanes posteriors, ERC, ICV i l'AUP van intentar gestar un govern alternatiu que mai va arribar a bon port. Tot i així, els socialistes van obtenir a Rubí un dels millors resultats d'aquella jornada electoral.

2. ERC passa de cinquena a segona força i Arés Tubau té números per proclamar-se alcaldessa. ERC va ser un dels grans triomfadorss d'aquella jornada. Gràcies als 4.224 vots aconseguits (15,5%), ERC aconseguir 5 regidors. Un resultat mai vist a Rubí que catapulta Arés Tubau com a possible alcaldessa. Tot i així, les posteriors negociacions van fracassar.

3. Ciutadans irromp amb força amb uns inesperats quatre regidors. Ciutadans va obtenir el suport de 3.907 rubinencs (14,33%). Uns espectaculars resultats que pocs preveien, tenint en compte que havien fet una campanya molt poc rubinenca i més basada en la figura d'Albert Rivera que en la del propi candidat local, José Abadías.
Infografia de Rubitv.cat amb els resultats electorals del 24-M.

4. El nou projecte de l'AUP rep el recolzament de la ciutadania.  L'AUP, la suma d'ACR, EUiA i la CUP, obté el quart lloc amb tres regidors i un 10,45% dels vots (2.848), superant els resultats d'ACR en convocatòries anteriors. Aquesta formació seria clau per a les futures converses per intentar establir un govern alternatiu al socialista.

5. ICV perd un regidor però obté resultats millors dels esperats. Iniciativa es presentava a aquests comicis amb un nou candidat, Ramon Capolat, i la pèrdua del seu tradicional company de viatge (EUiA). Van mantenir una massa de vots superior als 2.500 vots (9,29%), uns resultats que no els van permetre mantenir el seu tercer regidor. Els dos regidors aconseguits per ICV no van ser una bona dada per al partit, però sí va ser superior al que preveien periodistes i polítics de la ciutat.

6. Càstig electoral a CiU i PP. Convergència va perdre més d'un miler de vots el 24-M i es va quedar amb només dos dels quatre regidors que tenia fins llavors. Malgrat haver fet la campanya electoral més activa i més innovadora, els rubinencs van castigar la formació nacionalista, que va reunir només 2.360 sufragis (8,66%). Els resultats del PP encara van ser pitjors, passant de ser segona força amb 6 regidors a setens i només 2 regidors. Un total de 2.327 rubinencs (8,54%) van confiar en els populars, uns resultats decebedors que van provocar la renúncia immediata a l'acta de regidora de la candidata Mònica Querol. Dies després ho faria el seu número dos, Rafa Páez. Segurament l'auge de C's i la nefasta gestió del govern de Rajoy van ser les raons que expliquen aquest destacat retrocés dels populars.

7. Campanada de Veïns per Rubí, que aconsegueix representació al ple municipal. Aconseguir representació al ple és especialment complicat per a les formacions més petites. Veïns per Rubí va aconseguir superar el 5% dels vots i, per tant, entrar al ple municipal amb un regidor. Gran part dels seus vots es van aconseguir gràcies a una potent campanya a Facebook i per la seva proximitat amb Podemos, tot i que mai va ser confirmada.

8. Ivan Moreno no aconsegueix els seus propòsits i Rubí rebutja el discurs de PxC. La FAVR intentava, de nou, accedir a l'alcaldia i ho feia amb un conegut candidat, Ivan Moreno, anteriorment a les files del PSC. Malgrat la seva intensa campanya electoral, el projecte no va aconseguir el suport necessari dels rubinencs. El discurs de Plataforma per Catalunya (PxC) tampoc va seduir els votants, que quatre anys gairebé aconsegueix representació municipal.