dimecres, 18 de maig del 2016

El Consorci de la TDT del Vallès Sud es dissol sense haver arribat a emetre mai

>> Els vuit municipis vallesans implicats -entre ells, Rubí- renuncien al projecte de creació d'un canal de televisió comarcal públic

L'any 2007 Canal 50 Rubí (anteriorment anomenada Canal 10) deixava d'emetre i la nostra ciutat es quedava sense televisió local. Aquell mateix any, però, sorgia un raig d'esperança: el naixement del Consorci de la TDT del Vallès Sud. La futura posada en marxa de la televisió digital terrestre havia comportat un polèmic repartiment de llicències, que havia deixat a Rubí sense el seu canal de tele privat, però, paral·lelament vuit municipis del Vallès Occidental -entre ells, Rubí- creaven un consorci amb la intenció de posar en marxa un canal de televisió públic de proximitat.


El canal de la TDT Vallès Sud mai ha arribat a emetre. Foto: E.M.
La constitució d'aquest projecte va produir-se el 24 d'abril de 2007 a Sant Cugat i va comptar amb la presència dels alcaldes i alcaldesses dels vuit municipis que formaven part d'aquest ens: Rubí, Sant Cugat, Castellbisbal, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet,  Santa Perpètua de Mogoda i Sant Quirze del Vallès. El consorci de la TDT del Vallès Sud estava presidit pel llavors alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, que va assegurar que aquest nou canal tindria un potencial social, econòmic i cultural de primer ordre. Segons Recoder, era necessària una televisió que reflectís la vida diària dels municipis, unes paraules compartides per la llavors alcaldessa de Rubí, Carme García. La primera decisió que va prendre el Ple del Consorci va ser la de sol·licitar un canal de televisió local pública per a l'emissió analògica de manera transitòria fins que es produís la migració definitiva a la tecnologia digital. Aquest canal analògic mai va arribar a emetre, i el de la TDT, tampoc. Tanmateix, cal tenir en compte que el dia de la presentació d'aquest ens els mateixos alcaldes havien subratllat les dificultats que implicaria la gestió d'un Consorci format per 8 municipis molt diferents.

Gairebé deu anys després, aquest Consorci ha mort sense haver arribat a emetre mai. Divendres passat, l'ens va aprovar per unanimitat l'inici de l’expedient de dissolució de l’entitat, així com la seva liquidació, donat que el Consorci no ha desenvolupat cap activitat de producció o radiodifusió de continguts televisius prevista en el moment de la seva creació. La dissolució esdevindrà definitiva als sis mesos, moment en què el procés de liquidació de l’entitat haurà d’estar finalitzat. En el ple de l’entitat també es van aprovar els seus comptes, que reflecteixen uns fons líquids de 13.315,47 euros i uns deutes de 69.727. Per eixugar-los, els diferents municipis hauran d’abonar les quotes corresponents.

D'aquesta manera, el Vallès Sud mai haurà arribat a tenir la televisió que molts vallesans esperaven, a diferència del que ha succeït a moltes comarques catalanes, on sí existeixen televisions de proximitat (Tac 12 al Camp de Tarragona, Canal Taronja al Bages, m1tv al Maresme i VOTV al Vallès Oriental, per exemple). Per això, la presència de Rubí a la televisió és anecdòtica, amb aparicions molt concretes a Canal Terrassa Vallès.

Internet, la gran oportunitat
Per sort, Internet ha facilitat l'accés dels rubinencs a continguts audiovisuals en vídeo. L'any 2011 es posava en marxa el portal privat Rubitv.cat, que ràpidament va fer-se un forat entre els rubinencs, que van acostumar-se a consumir televisió a través dels seus ordinadors i dispositius mòbils. Posteriorment Ràdio Rubí també va fer el salt audiovisual i va començar a publicar notícies en vídeo.

1 comentari:

Anònim ha dit...

RubiTV ya no es lo que era. Estaría bien que entraran nuevos actores en este sector comprado por Ana Maria (Diari, Radio y RubiTV)