dissabte, 19 d’abril del 2008

Resultat enquesta: Quin mitjà utilitzes per estar al dia del que passa a Rubí?


Avui dissabte era l'últim dia per poder votar a l'enquesta sobre els mitjans de comunicació locals més utilitzats pels visitants d'aquest bloc. La veritat, és que ha estat un èxit, ja que molta gent ha votat durant aquesta setmana. A banda de donar els resultats, intentaré fer un anàlisi que espero compti amb les vostres aportacions. De cadascun dels mitjans, ordenats en ordre de preferència segons els vostres vots, anotaré, segons el meu parer, el millor, el pitjor i una tercera observació.


1. Rubí Notícies (64%) Líder absolut en l'enquesta
Aquest setmanari ja porta 126 setmanes amb nosaltres. Gratuït. 11.000 exemplars i un format amè, visualment atractiu. Compta amb un bon personal.+Bona qualitat de la publicació i gratuït- No publiquen les notícies a la seva web i no els costaria res. Elevada presència del castellà. Falla, a vegades, la distribució.
= A vegades, massa proper al PSC.


2. Blocs (35%)

El fenomen dels blocs és un fenomen imparable. A Rubí n'hi ha uns quants, i gràcies a RubiPlanet, la rubisfera està creixent considerablement. Malgrat això, pocs parlen de la nostra ciutat.
+Tothom pot fer un bloc. Gratuït. Accessible. Instantani.
- Pocs blocs parlen de Rubí. La gent comença i ho deixa. No tothom sap escriure correctament.
= Caldria que la gent escrigués més, perquè la gent si no veu comentaris es cansa. Tot i això, molta gent visita els blocs.

3. GuiadeRubí.com (29%)
És la pàgina web del Diari de Rubí. També la GuiadeRubí és una publicació setmanal al estil del Pregó però en aquest cas ens referim al format web.
+Mitjà que setmanalment publica les notícies del Diari de Rubí. Participació dels rubinencs. Nombroses visites.
- Format lleig. Caldria identificar-ho molt més amb el Diari de Rubí.
= Jo apostaria per reconvertir aquest portal en el portal del Diari de Rubí, seria molt millor.

4. Diari de Rubí (23%)
Aquest setmanari porta anys i anys a la nostra ciutat. Ha viscut diverses etapes. Segons sembla, actualment el Rubí Notícies el guanya. Surt els dijous i és gratuït.
+Setmanal. Moltes notícies. Gratuït. Molt bona distribució.
- Elevat ús del castellà. Disseny menys atractiu.
= Caldria apostar per un portal web amb moltes més dades, sota el nom de Diari de Rubí.

5. Pàgina web de l'Ajuntament (23%)
La web www.rubi.cat és un gran portal web de la nostra ciutat. Compta amb un bonic disseny, molta informació i forces fotos. S'actualitza a diari.
+Trobes sense problemes la informació que busques. Es pot consultar "La Ciutat"*.
- És informació de l'Ajuntament, va bé comparar amb altres mitjans.
= Caldria apostar més per notícies del que passa a Rubí, i no només de projectes, agenda...

6. Ràdio Rubí 99.7 FM (11%)
L'emissora municipal fa més de 25 anys que emet a la nostra ciutat. Una gran emissora amb grans professionals i també amb molts col·laboradors que contribueixen a fer més gran l'emissora. Dóna la percepció de que té poca penetració en els ciutadans.
+Emissora amb bons programes, referència informativa de la ciutat i personal excel·lent.
- No tenen pàgina web ni es poden escoltar programes emesos i/o en directe. Això avui en dia és imperdonable. Web de la ràdio ja, si us plau!
= Caldria apropar la ràdio als ciutadans, fer més promoció.

7. El Punt (11%)
El Punt i la seva edició Vallès Occidental també parlen sovint de Rubí. Cada dia podem trobar entre 1 i 3 notícies referents a la nostra ciutat.
+Diari. Cada dia trobem cosetes de la ciutat. Bons reportatges de tant en tant. Trobem informació local, comarcal, autonòmica, general...
- Des de que Rubí no té "El Punt Rubí" hem perdut molt. Vam deixar perdre un gran mitjà. En cap de setmana no sortim mai.
= Caldria apostar més per notícies del que passa a Rubí i apropar el mitjà als rubinencs. Molta gent es pensa que El Punt ha desaparegut.

8. Altres (11%)
En aquest apartat, desconec en quin mitjà estaria la gent ha pensat quan ha marcat aquesta opció. A TV3, 8tv, Teletaxi, Mola TV... no solen parlar gaire de la nostra ciutat.
*Vaig oblidar-me de la revista "La Ciutat" a l'enquesta. Potser la gent ha pensat en aquest mitjà.

9. El Pregó del Vallès (0%)
Pel que sembla, ningú se'n recorda del nostre Pregó. Un mitjà que actualment té ja diverses edicions arreu de la corona metropolitana. Tot i això, no destaca considerablement i no és un referent informatiu.
+Gratuït. Publicita Rubí a altres municipis propers. Bon disseny. A la web publiquen notícies.
- Mala qualitat de les notícies. No és referent informatiu.
= Una empresa rubinenca està creixent considerablement amb seu a la nostra ciutat.

10. Canal Català Vallès (0%)
Sens dubte, en aquesta enquesta s'ha demostrat el gran fracàs d'aquesta televisió. Durant molts anys, Canal 10 Rubí (i C50 Rubí) eren un clar referent informatiu. Molta gent s'assabentava del que passava a Rubí gràcies a la nostre tele local. Amb aquest projecte de televisió comarcal/autonòmica tant ambigu s'ha perdut la essència de la tele local.
+Més qualitat tècnica que abans. Tenen TDT assegurada.
- No parlen de Rubí. Influències polítiques de CiU. Programes que no tenen res a veure amb el món de la tele local. Cap programa referent a la nostra ciutat (Rubí actual..).
= Caldria fer alguna cosa perquè Canal Català s'impliqui amb la ciutat. Tornarà Canal 50 Rubí?

Doncs ja veieu, aquests són els resultats de la nostra enquesta. Què en penseu?


3 comentaris:

Lluís Martí ha dit...

Hola,

a l'hora d'analitzar les enquestes d'internet hauríem de començar per tenir en compte que no es pot fer una generalització de les dades. Més que res perquè l'univers sobre el que es realitza l'enquesta no satisfà els mínims per considerar-la vàlida o, dit d'una altra manera, la selecció de la mostra està esbiaixada. Per això jo només proposo enquestes estúpides al meu blog. En el cas de les enquestes en blogs, l'univers és "la gent que ha entrat al blog i ha volgut participar-hi" i, per tant, no es pot inferir que sigui representatiu de la població rubinenca ni de cap altra.

Tenint en compte que queda fora de l'enquesta gent que no llegeix blogs i que no té accés a internet, és molt probable que si l'enquesta es realitzés sobre una mostra més representativa, el percentatge referent als blogs, guiaderubi.com i demés fos més baixa. I, per tant, pujarien el Rubí Notícies, Diari de Rubí i Ràdio Rubí. I probablement La Ciutat, que com bé dius vas ometre, potser tindria un bon resultat.

Pel que fa als teus comentaris, només voldria dir-te que estic d'acord amb molts d'ells. Els que no hi estic d'acord són els següents:
* Que el Rubí Notícies sigui "A vegades, massa proper al PSC" a mi em sembla negatiu. Una publicació periodística, tot i que sabem que això és impossible, hauria de ser imparcial.
* Sobre la web de l'ajuntament dius que és negatiu que "És informació de l'Ajuntament, va bé comparar amb altres mitjans". Si va bé per comparar, no crec que sigui negatiu. És més, la web d'un organisme no pot ser imparcial, per definició.
* Si El Punt no té edició Rubí és perquè no va tenir èxit i, per tant, no crec que tornin a intentar-ho. (En aquest cas més que no estar d'acord amb el que dius, ho complemento).

Arreveure!

La petjada ha dit...

En primer lloc, gràcies intratable pel teu comentari.

Unes observacions:
1. Quan dius que aquesta enquesta té un univers concret (gent que ha entrat i ha votat) ho sé perfectament. Per això, a la introducció ja ho deia: "(..) La veritat, és que ha estat un èxit, ja que molta gent ha votat durant aquesta setmana. A banda de donar els resultats, intentaré fer un anàlisi que espero compti amb les vostres aportacions. De cadascun dels mitjans, ordenats en ordre de preferència SEGONS ELS VOSTRES VOTS, anotaré, segons el meu parer, el millor, el pitjor i una tercera observació".

2. En lo del PSC&Rubí Notícies tens tota la raó. Això és un aspecte negatiu.

Gràcies!!

Lluís Martí ha dit...

El que he dit sobre les enquestes no ho deia per desmerèixer la feina que has fet, sinó per remarcar que les enquestes fetes a internet sense una selecció de mostra adequada, sigui en blogs o en diaris digitals, no tenen cap tipus de validesa estadística en el món real.

Salut!