dimecres, 1 de juny del 2016

L'atleta rubinenc Carles Castillejo no pensa renunciar als Jocs pel virus del Zika

>> 125 científics insten l'OMS i el COI a ajornar o canviar de seu les competicions d'aquest estiu a Rio de Janeiro

L'atleta rubinenc Carles Castillejo no tem al virus del Zika i no es planteja suspendre la seva participació als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, segons ha afirmat a La petjada de Rubí. El virus, que es transmet per la picadura d'un mosquit i afecta especialment les dones embarassades, pot provocar la microcefàlia del fetus i s'està convertint en el protagonista d'uns Jocs que se celebraran a Brasil en un moment polític molt delicat per al país i amb un cert rebuig social. D'aquesta manera, Castillejo se suma a altres esportistes d'elit que durant els darrers dies estan confirmant la seva presència al Brasil, com el piragüista Ander Elosegi. En canvi, Pau Gasol sí demana a les autoritats sanitàries que aclareixin l'autèntic perill del virus i ha posat en dubte la seva participació als Jocs.

Aquests seran els quarts Jocs Olímpics del rubinenc i els últims. Als seus 37 anys, Castillejo té previst acomiadar-se de l'esport a Rio competint a la prova de marató, on també correran els espanyols Javier Guerra i Jesús España. Carles Castillejo va competir a Atenes 2004 a la prova de 5.000 metres, a Beijing 2008 ho va fer als 10.000 metres i a Londres 2012 va fer la seva primera marató olímpica, on va quedar 24è classificat amb un temps de 2h16m17s.
L'atleta rubinenc Carles Castillejo. Foto: canofotosports.com

La comunitat científica alerta dels perills del virus
125 científics de tot el món, la majoria metges i experts en bioètica, han firmat una carta en què demanen ajornar els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro o fer-los en una altra ciutat per l'amenaça del virus del Zika. "La nostra més gran preocupació és la salut mundial", diu la carta que han escrit. "La soca brasilera del virus Zika danya la salut d'una manera que la ciència no ho havia vist abans. Un risc innecessari es plantejà quan 500.000 turistes estrangers procedents de tots els països assisteixin als Jocs, ja que podran infectar-se d'aquesta soca, i tornar a casa, a llocs en què pot arribar a ser endèmica". En canvi, l'Organització Mundial de la Salut considera que l'anul·lació o el trasllat dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro a un altre lloc no canviaria significativament la propagació del virus del Zika, que actualment afecta el Brasil.