dimarts, 22 de juny del 2010

Retocs al cartell de la Festa Major

El cartell guanyador de la Festa Major d'enguany ha estat retocat per tal de fer-lo més atractiu. Un lector es pregunta si és lícit aquest canvi.
El rubinenc Francesc Massana s'ha posat en contacte amb La petjada per tal de fer pública la seva sorpresa al veure el canvi que ha experimentat el cartell guanyador d'enguany, de Raül de Castro, que va resultar guanyador d'entre un total de 24 propostes. Una nova tipografia i més confeti, els principals canvis. Reproduïm la seva opinió:

Fa dies enrere vaig veure a la web del Diari de Rubí i també a la web de La Petjada de Rubí el cartell guanyador del concurs de la Festa Major 2010. La idea la vaig trobar encertada; tradició i festa. En canvi la composició, el text, els espais en blanc, el color, en general tot poc elaborat, pobre per a un cartell de Festa Major. Però un concurs és un concurs i el jurat el va escollir per damunt de la resta. Fins aquí tot correcte i felicitats al guanyador.

La meva sorpresa ha estat ara que hi vist a la web del Ajuntament i al programa de Festa Major reproduït el cartell curiosament molt retocat i millorat. Ara el cartell si que té un toc mes creatiu, si que respira festa. Però pregunto: és correcte modificar un cartell que ha guanyat un concurs? És evident que s’ha mantingut el concepte i la idea original, que reconec i trobo bona, però aquest retoc el converteix en un altre cartell. A les bases es demana un espai per posar-hi col.laboradors i esponsors però no que es pugi retocar el cartell guanyador. Si més no per respecte a l'autor del cartell, també per respecte a la resta de treballs presentats.


Quedi clar que no es la meva intenció crear embolics, ni crear-me enemics, tan sols opinar, com podria fer-ho qualsevol, sobre un cartell que s’ha convertit en un altre cartell. De fet no te mes importància que la que se li vulgui donar. Gaudim tots de la nostre estimada i esperada Festa Major que ens ho em ben guanyat i ens ho mereixem. I del tema del cartell... perdoneu, però algú ho havia de dir!


Francesc Massana

El que és evident és que el nou disseny és més atractiu que l'original. Ara bé, el concurs de cartells premia una idea o d'aquest concurs s'hauria d'escollir el disseny definitiu? Creieu que és un simple retoc o que és un cartell gairebé nou? Tot i això, tant l'un com l'altre tenen el mateix objectiu: recordar-nos a tots que és Festa Major i que ho hem de celebrar!

3 comentaris:

Mireia ha dit...

Crec, segons em va dir l'autor del cartell, que l'Ajuntament té el dret d'imatge i que per tant pot modificar tot allò que vulgui. Però no m'he llegit les bases ni res, per tant si algú en té més idea que ho digui.

Aprofito, amb el vostre permís, per fer promoció d'un concurs que estrenem aquest any al GRUP FOTOGRÀFIC EL GRA: "Clica la teva Festa Major!". Bases: https://sites.google.com/site/concursclica/

Bones festes!

Estel ha dit...

Efectivament, tal com comenta la Mireia, l'Ajuntament de Rubí estableix a les bases del concurs (http://www.ajrubi.cat/perfil/rubi/recursos/recursos/bases_cartells_fmajor10.pdf) que l'autor, tot i que manté la propietat intel·lectual del treball, cedeix tots els drets a l'Ajuntament de Rubí.

De fet, a les bases s'hi indica que "l'Ajuntament pot exercir els seus drets sobre un fragment o part del treball, llevat que això en desvirtuï la finalitat, l'objectiu o la naturalesa". En aquest punt, pot sorgir el dubte de si amb els canvis que ha aplicat l'Ajuntament sobre el cartell original n'ha variat o no la seva naturalesa...

Personalment, considero que el cartell final que proposa l'Ajuntament no és el cartell que va guanyar el concurs, i que l'essència inicial de l'obra que proposava l'autor s'ha perdut.

Tot i així, hi ha unes regles del joc i entenc que en el moment que es decideix participar en el concurs s'han d'acceptar.

D'altra banda, considero que potser seria plantejable a l'Ajuntament aquest dubte "moral" sobre els canvis en l'essència de les obres presentades, no? Fins a quin punt en són concients? Fins a quin punt s'ho han plantejat?

Anònim ha dit...

VERDADERAMENT AMB PERDÓ "UNA MERDA"