diumenge, 10 d’octubre del 2010

El torrent de Can Xercavins torna a estar brut i pudent

Fulles, troncs i pedres obstrueixen el pas de l'aigua del torrent, que sembla que estigui rebent de nou vessaments d'aigües residuals
Fotografies i idea de Joan Puigventós
Gairebé un any després de que 14 entitats signessin un manifest per aturar la contaminació i degradació ambiental del rierol de Xercavins, aquest torrent ha tornat a estar aquesta setmana molt brut i desprenent una forta olor pudent que arribava gairebé al barri de la Plana del Castell. Com recordaran, el problema recau en el fet que el col·lector que recorre paral·lel al torrent recull les aigües de les urbanitzacions nord-occidentals. Aquest és insuficient i això produeix vessaments. En aquella ocasió, l'Ajuntament va notificar que la responsabilitat d'aquest col·lector era de l'Agència Catalana de l'Aigua, institució que havia de solucionar el problema.

Tot i això, per l'aspecte que presenta aquests dies el torrent (les fotografies són de dilluns 4), sembla que s'estarien tornant a produir vessaments ja que l'aspecte de l'aigua és molt tèrbol, hi ha zones on s'acumula escuma i desprèn una olor putrefacta molt forta. Aquesta és una zona amb un gran valor ecològic, social, cultural i educatiu per a la ciutat. A més, es podria estar contaminant l'aqüífer, amb els greus perjudicis que això pot tenir pels veïns de la Plana del Castell.

Fa gairebé un any, les 14 entitats van demanar a l'ACA que es substituís parcial o totalment el col·lector, amb un de nou que passés per fora de la llera i els marges del rierol i que fos capaç d'absorbir les aigües de Castellnou-Can Mir i Sant Muç-Can Bosch. Segons ha pogut saber La petjada, alguns veïns ja han presentat una instància a l'Ajuntament alertant de la situació actual del torrent de Can Xercavins.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

això és patètic... que facin algo collons!

Escardívol = Parc Central de Rubí ha dit...

la veritat és que s'està deixant perdre un dels millors espais de Rubí per anar a passejar, desconnectar i estar una estona tranquil allunyat de sorolls, gent i cotxes.

Anònim ha dit...

felicitats a La Petjada per aquest reportatge!

Ferran ha dit...

I encara que arreglin la part baixa del col·lector, que és al que s'han compromès, aquest en casos de fortes pluges seguirà baixant brut, contaminat amb aigües grises i negres (fecals), degut a l'existència de sobreeixidors torrent amunt, com per exemple sota el mas de Can Mir... tot el col·lector està força mal fotut...

Joan ha dit...

Veig que en aquest post no hi comenten els polítics, e..? com es nota que això no fa guanyar vots!
A qui li interessi i hi vulgui anar, hi ha molts desperfectes després la pluja de fa una setmana. És interessant passar-hi i veure com passaran els dies i setmanes i allò seguirà igual o pitjor. De fet, ara no hi ha un vessament del col·lector, sinò que directament hi ha un pou de registre que deixa anar aigua directament al torrent.
Lamentable.

Anònim ha dit...

Jo voldria saber l'estat de les negociacions...segons diuen semblava que ja hi havia un acord i que en breu es signava, però d'això ja en fa varies setmanes...marejant la perdiu fins després del 28-N??