dimarts, 17 de maig del 2011

22-M: Entrevista a Marta Ribas (ICV-EUiA)

Marta Ribas
INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS - ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (ICV-EUiA)
 ICV-EUiA es presenta amb un equip renovat que faci oblidar els temps passats i pugui recuperar l’alcaldia després de 7 anys a l’oposició? 
Ens presentem amb un equip molt renovat, perquè durant aquests 8 anys a l’oposició hem fet un procés intern de reflexió, d’aprendre dels errors i dels encerts del passat, i de renovació d’idees i de formes, i per tant també de persones. Per tot això hem aconseguit il·lusionar gent nova per estar a la nostra llista per, si és possible, recuperar l’alcaldia, evidentment.
El seu lema és “Rubí, naturalment d’esquerres”. És ICV-EUiA la única formació d’esquerres que realment garanteixi els interessos dels treballadors i de qui està patint més directament la crisi? 
Creiem que la realitat demostra que som els únics que som d’esquerres i ecologistes de debò. Estiguem al govern o a l’oposició, a Rubí, al Parlament, al Congrés i a Europa, defensem els interessos de qui pateix la crisi sense haver-la creat. Ara tots els partits diuen defensar això, però la realitat es demostra amb els fets. I els fets demostren que, com bé dius, ICV-EUiA som els que defensem les treballadores i els treballadors. 
Han organitzat cassolades en contra de les retallades i han estat al costat dels treballadors i sindicats. Han trobat el suport esperat? 
Doncs la veritat és que no. Hi ha molta gent indignada amb les retallades, però costa que es mobilitzi. Ho entenc. La gent està frustrada. Però queixar-se des de casa o des de la barra del bar no serveix de res. Aquest també és un exemple clar de com de falsos són els altres partits d’esquerres, que s’omplen la boca de dir que estan contra les retallades, però no han mogut ni un dit en les protestes fetes a Rubí. 
Com s’aconsegueix una sortida justa de la crisi? Què es pot fer des d’un Ajuntament per aconseguir-ho?
Primer de tot, plantar-se amb valentia davant les retallades que ens fa la Generalitat i el govern espanyol. Ja n’hi ha prou d’empassar i callar. I en paral·lel, garantir des del municipi la qualitat dels serveis públics i les ajudes bàsiques a qui pateixi més cruament la crisi. A més, es pot ser proactiu per facilitar l’activitat industrial a la ciutat, i la contractació de gent de Rubí. I alhora impulsar la formació laboral i professional per als rubinencs i rubinenques perquè siguin els treballadors/es millor preparats per a aquesta indústria de futur.
Què farà ICV-EUiA en favor dels empresaris rubinencs? Ells també es poden veure recolzats pel seu partit?
Evidentment. És bàsic facilitar-li la feina als empresaris de la nostra ciutat. No ens podem permetre que continuïn marxant. Per nosaltres això vol dir facilitar al màxim la burocràcia, generar diàleg constant i sincer per anar detectant necessitats i facilitats que es puguin anar afegint, i treballar conjuntament per millorar els polígons i els seus serveis.  
Què és el millor que s’ha fet en aquests darrers quatre anys de govern PSC+ERC. I el pitjor?
El millor diria que la illa de vianants. Tot i que després l’han gestionat fatal.
I el pitjor, la mediocritat de les seves formes de fer, que han portat a desanimar el teixit associatiu de la ciutat i a gestionar malament els temes importants de ciutat (la illa de vianants, el POUM, el procés amb FICOSA, la pl.Doctor Guardiet, l’Hospital ... ) 
El POUM ha estat el principal fracàs de la legislatura? Quin ha de ser el model de creixement de la nostra ciutat, segons ICV-EUiA?
És el principal fracàs de l’alcaldia de la Carme Garcia, per tant, el fracàs de 8 anys. Per nosaltres, cal revisar-ne diversos aspectes cabdals, com ara el creixement de població previst (creiem que ha de reduir-se), la quantitat d’habitatge protegit (que ha d’augmentar), la mobilitat (que ha de replantejar-se, primant les persones i no els cotxes) i la fórmula de finançament, que la pròpia Generalitat ha posat en dubte que sigui realista.
S’ha d’aprimar l’estructura de l’Ajuntament? Es poden eliminar els càrrecs de confiança?
Evidentment, s’ha d’aprimar. S’ha d’adequar a la realitat, tot i que no neguem que serà difícil fer net de l’engruiximent fora de mida que ha fet el PSC durant els darrers anys. I el primer a fer, és eliminar càrrecs de confiança. Han de ser els mínims necessaris i justificables, i gent qualificada. També cal reduir el nombre de dedicacions exclusives de regidors de govern que hi ha hagut els darrers anys. 
En època de retallades, apostaran per algun projecte estrella o opten per petits projectes?
Per nosaltres ha arribat el moment de pensar en la ciutat en minúscules. Cal garantir el benestar de la ciutadania a partir de petits projectes, viables, econòmics i sostenibles en el temps. S’ha acabat el temps de les grandiloqüències i les mega-infrastructures. Qui no ho entengui així, és que no viu en aquest món.
ICV-EUiA es defineix com el partit ecologista. Quines són les seves propostes mediambientals per a la ciutat? Considera que ACR els ha guanyat en aquesta matèria?
ACR fa propostes molt interessants, en aquest àmbit. Però no les fa pensant en poder-les dur a terme, perquè com ells mateixos diuen, no tenen cap intenció de governar mai la ciutat.
És difícil resumir totes les nostres propostes ecologistes. Són tot un eix, dels 4 del nostre programa! Us recomano que el llegiu a www.martaribas.cat Però en destacaré 5 de significatives:  
- crear una anella verda que connecti els grans espais verds de la ciutat i eliminar bona part dels vials i equipaments que el POUM preveu fer sobre el Parc de Ca n’Oriol i el nou Parc de les Valls de Sant Muç 
- crear l’Agència de l’Energia, que entre d’altres hauria de gestionar el projecte de cobertura dels sostres industrials i comercials amb plaques solars fotovoltaiques
- Fer ús de sistemes de gestió eficient de l’energia a totes les instal·lacions municipals i promoure accions de sensibilització a la ciutat.
- Reprendre la lluita per la retirada de les línies d’alta tensió que creuen Rubí
- I crear una Unitat de Vigilància Mediambiental, amb capacitat real d’actuació

Quines actuacions tenen previstes per millorar la mobilitat a la ciutat (ponts i passeres, transport públic, bicicleta, aparcaments...)?
També en aquest àmbit tenim moltíssimes propostes. Totes amb la lògica que el protagonista del carrer sigui la persona, i no el cotxe.  Te’n destaco 5:
- crear una anella de carril bici urbà, amb ramificacions que connecten amb els transports públics, parcs, equipaments, polígons... en total, 7km de carril bici urbà, factible de fer i econòmic
- reclamar la creació del TRAMVALLES, el tramvia que ens ha d’unir amb les altres ciutats importants de la comarca, i reservar l’espai per al seu pas per Rubí.
- Crear zones de trànsit pacificat (zones 30) als principals eixos comercials i d’ús ciutadà dels barris
- Crear una xarxa d’aparcaments als barris per poder aparcar i moure’s a peu o en bicicleta per la ciutat.
- I evidentment, canviar la previsió del POUM de convertir l’avinguda de l’Estatut i el passeig de la Riera en dues autopistes urbanes.
Quin model cultural tenen per la nostra ciutat? Estaria d’acord amb renegociar convenis amb les entitats i fer públiques les subvencions?
Cal replantejar totes les subvencions, i partir d’uns criteris objectivables i transparents, discutits amb les pròpies entitats. A més, per nosaltres és millor fer convenis que donar subvencions. Amb un conveni queden clares les obligacions i drets de cada part, i es poden incloure indicadors d’avaluació periòdica per poder anar millorant per les dues parts.
Pel que fa al model de cultura, per nosaltres la cultura és un element més per treballar la cohesió social. Per tant, potenciarem la cultura que treballi amb aquests objectius, per fer una ciutadania més lliure, més equitativa i amb més esperit crític.
L’oci a la ciutat s’aconsegueix construint un centre comercial?
Rotundament, no. L’oci que nosaltres volem per a Rubí s’aconsegueix facilitant a qui genera activitats que les faci (entitats, grups informals, bars i altres locals, i la pròpia administració). Facilitant espais, ajudes i, sobretot, difusió.
Quins punts del seu programa electoral seran innegociables a l’hora de pactar amb altres formacions?
La priorització de les polítiques socials i l’habitatge de lloguer, l’aposta per un Rubí industrial de futur, la gestió eficient i transparent de l’administració i la sensibilitat ecologista en tot allò que es faci i es promogui des del consistori.
Per què els rubinencs han de votar ICV-EUiA?
Perquè som els que de debò lluitarem pels drets dels qui estan patint la crisi sense haver-la creat, perquè som els únics que podem aturar polítiques de dretes en aquesta ciutat (o per dir-ho clar, els únics que aturarem un acord entre PSC i CiU o entre PSC i PP) i perquè tenim il·lusió, valentia i preparació per a servir la nostra ciutat.  
Quins resultats esperen obtenir?
Bons. Esperem que molts dels votants frustrats d’altres opcions  d’esquerres vegin en nosaltres la gent honesta que defensarà els seus interessos i que en els propers 4 anys puguem ser molt més influents del què hem estat els darrers 8, per poder dur a terme polítiques d’esquerres de transformació de la ciutat.

Moltes gràcies per la seva participació i molta sort.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Cito la frase de Marta Ribas referent a ACR "... perquè com ells mateixos diuen, no tenen cap intenció de governar mai la ciutat."
Que jo sàpiga no és que no tinguin intenció de governar, sinó que són realistes i de moment no és la realitat vivim.
No hi ha cap partit polític que vulgui complir un dels seus pilars (reduir les retribucions dels regidors i partits) Per tant difícilment es podria arribar a un pacte de govern.
Per altra banda, en el cas que la ciutadania els donés el seu suport majoritari, no dubto que sí que governarien i molt millor que els partits tradicionals que es prenen la política com una manera de viure i no un servei i que a més han d'anteposar les necessitats del partit a les del poble.

Tot i així, veig molt positivament el canvi i la feina que està fent ICV-EUiA. Només espero que per les ganes d'aconseguir una part del pastís, no caiguin a les mans de Carme García.

Anònim ha dit...

A mi aquesta noia no m'entra, ho sento.

Anònim ha dit...

en aquesta foto se la veu molt distant,,,

Anònim ha dit...

No s'hauria de jutjar als polítics pel seu aspecte o el seu discurs. Sinó per la feina que fan.

Ser bo en màrqueting i demagogia no vol dir ser bon polític.

És un comentari general, no només per aquesta candidatura.

Anònim ha dit...

si jo manés faria....
si em dones el teu vot et prometo...
mira lo dolent que ho fan ara i lo bé que nosaltres ho fariem....
farem bla bla bla .....
reduirem impostos i amb menys diners donarem més serveis....
amb nosaltres hi ha haurà plena acupació....
i més
i més
...........................

AQUESTES PARAULES LES DIUEN TOTS QUAN ES PRESENTEN, PERÒ QUAN SURTEN LES PARAULES SE LES EMPORTA EL VENT !!

Tenim una clase política acomodada, distant de la realitat, gens involucrada en millorar res més que el seu propi status, mentidera, oportunista, incoherent, irresponsable, etc etc etc

Anònim ha dit...

crec que no ha dit que reduirien impostos...
bona entrevista

Anònim ha dit...

Doncs mira q a mi aquesta no m'agrada gens. No em resulta fiable, dóna la impressió q té fam de poder. M'agradaria poder-los votar, però amb aquesta cap de llista no em refiu. No la veig transparent. A més, cada cop q la llegeixo s'omple la boca de dir q és d'esquerres, i em sembla b, jo sóc votant d'esquerres, però m'agradaria q fes més enfasi en propostes concretes, divaga molt, teoritza més i no concreta res.
Ho sento però no m'agrada, per primera vegada no tindran el meu vot

Anònim ha dit...

q malament han d'estar a IC per tenir una candidata així. No la veig preparada per dirigir un partit q ha sigut tant important a rubi, i menys encara per dirigir la ciutat.

Anònim ha dit...

VIVA EL PHOTOSHOP!!!! JAJAJAJAJA

Anònim ha dit...

Crec que el millor serà votar ACR, són els únics honrats que s'han abaixat el sou.

Anònim ha dit...

Si, els mateixos d'ACR q quan se lis acaba cobrar canvien de partit per continuar cobrant... jajajaj ¡Q honrats!!!!! jajajaj

marta ha dit...

a l'anònim que diu que no faig propostes concretes: em demanaven brevetat (aquí i a la resta d'entrevistes que m'han fet). Si vols més propostes, et recomano que consultis el nostre programa electoral a www.martaribas.cat
I no, no hi ha fotoshop. Sóc així de lletja de forma natural!
És el que té que no ens gastem els diners en pagar empreses de màrqueting ni assessors d'imatge, ni en empaperar la ciutat i omplir les pàgines de publicitat del Diari de Rubí.
És el que té ajustar-te al màxim de despesa legal que pots gastar-te en campanya.

Anònim ha dit...

Potser perquè volia continuar cobrant estava obligat a deixar ACR, ja que allà no permeten repetir com a regidor per no crear el "poltronisme" que està de moda en política

Anònim ha dit...

a marta ribas no la veo preparada para la politica, pixe fora de test

Anònim ha dit...

sols estar en la politica per els diners, res mes

Anònim ha dit...

visca el pp
6 regidors y tu no